IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya estrena el confinament per municipis amb 5.413 nous casos de coronavirus en un dia

Moren dos interns a la presó de Brians 2 a causa d'una sobredosi

El Sindicat de Presons de la FeSP-UGT assegura que es deu a «la massificació» dels centres penitenciaris arran del tancament de la presó Model de Barcelona

Imatge de la presó Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires. | Cedida

Dijous passat, 15 de juny, un intern es va suïcidar penjant-se al centre penitenciari Brians 2. Aquest cap de setmana, dos interns més, també del mateix complex, van morir a causa d'una suposada sobredosi, tot i que els resultats de l'autòpsia estan pendents de confirmar-se, a l'espera de les noves informacions. A més, el personal que es trobava de servei va haver d'afrontar vuit situacions d'alt risc. Segons ha pogut saber CatalunyaDiari.cat a partir de fonts oficials del Sindicat de Presons de la FeSP-UGT, els dos fets estaven «completament relacionats». «No és casualitat. No és gratuït ni casual, és culpa de la directiva del Departament de Justícia», afirma Xavier Martínez, responsable de l'entitat.

«Els incidents són molt comuns en els centres penitenciaris de vida ordinària com el de Brians 1, el de Brians 2, i el de Quatre Camins. I malauradament, la Generalitat no vol admetre que és per culpa de la massificació», continua dient. Amb el tancament de la Model, les presons catalanes van passar del 66,7% d’ocupació al 73%. Tanmateix, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya assegura que «és una valoració del sindicat que el centre penitenciari estigui patint una massificació. Fins que no hi hagi una ocupació del 100%, la situació no és preocupant». D'altra banda, Martínez atribueix la culpabilitat de les dues morts a la manca de funcionaris de vigilància: «Els funcionaris que treballen a les presons de Brians 1, Brians 2 i Quatre Camins, no poden afrontar la gran quantitat d'interns que hi ha. Les funcions que tots els treballadors fan als centres de reclusió són importants, però la gran manca de vigilants és el que està comportant aquests desastres».

No obstant això, la Generalitat recorda que «els membres de l'equip de vigilància de la Model van ser traslladats a Brians 1 per garantir que les conseqüències de l'augment d'ocupació dels complexos fossin les previstes». A partir d'aquí, el responsable del Sindicat de Presons de la FeSP-UGT aconsella que s’augmenti la quantitat de funcionaris per evitar, sobretot, l'entrada de drogues que, segons opina el sindicalista, és el motiu culpable de les tres morts produïdes el darrer mes. La massificació de les presons a Sant Esteve de Sesrovires i la Roca del Vallès, i la manca de personal funcionari, facilita que es pugui introduir més quantitat de droga, tal com informa l'associació.

Imatge d'arxiu de l'entrada del CP Brians 2 | CCMA

 

A banda de les conseqüències greus que les drogues comporten a la salut dels interns, les substàncies estupefaents també provoquen situacions d'extorsió entre presos i una implicació il·legal per part d'alguns treballadors que faciliten el seu subministrament. L'octubre passat, els Mossos d'Esquadra van detenir un funcionari de presons que formava part d'un grup criminal que es dedicava a entrar haixix i heroïna a Brians 2, juntament amb l'ajuda de cinc interns. «La situació és intolerable, s'han de prendre mesures urgents. No pot ser que el Departament de Justícia maquilli les dades i les estadístiques. No parlen de les agressions ni dels incidents greus. Del suïcidi de l'intern del dia 15 de juny, no se n'ha fet ressò fins ara», conclou Xavier Martínez.


Comentaris

envia el comentari