Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la campiona Carolina Otálora

Mor la jove campiona Carolina Otálora després de complir la seva última voluntat

Ha rebut l'eutanàsia als 40 anys després d'una dura batalla contra el càncer

Hi ha poques coses tan terribles que imaginar com haver de demanar la teva mort per no poder resistir més el dolor. Aquest és el tràgic desenllaç de la història de Carolina Otálora, una coneguda patinadora colombiana morta als 40 anys. I és que, ha rebut l'eutanàsia després de lluitar contra un càncer.

L'esportista colombiana va conèixer les mels de l'èxit en proclamar-se campiona de patinatge artístic. Va acumular una sorprenent trajectòria de triomfs que es va truncar dramàticament el mes d'agost passat. A partir d'aquí, els metges li van diagnosticar un càncer gàstric que ha avançat ràpidament i devastador.

La malaltia li produïa un patiment tan insuportable que va sol·licitar l'aplicació de l'eutanàsia de manera lliure i voluntària. La seva família s'oposava inicialment, però finalment ha acompanyat la campiona en la decisió. Aquest cap de setmana va rebre la sedació pal·liativa terminal que va posar fi a la seva vida.

Acompanyada dels seus

Va ser Juan Lemus, el marit de Carolina, l'encarregat d'anunciar la trista notícia: «A les 06:20 del matí, ha aconseguit el seu objectiu d'anar-se'n al cel amb la benedicció de tots. Si us plau, estigueu a punt per acomiadar-la com ella ens va demanar, ara és un angelet més al cel i des d'allà ens cuidarà a tots».

Imatge de Carolina Otárola amb l'equip de patinatge
Carolina, en primer pla, amb l'equip de patinatge | Xarxes Socials

Juan va assegurar sentir-se afortunat per «prendre la mà en els últims sospirs sense sentir por». Tots dos van compartir una història d'amor de 27 anys, fruit de la qual va néixer el seu fill Juan Sebastián que també es dedica al patinatge. Tant el marit com el fill de Carolina compartien la seva decisió de morir.

Inicialment no ho veien bé, però en veure el patiment i els dolors que patia van acceptar la decisió. «Ella estava en tota la capacitat mental de decidir què fer amb la seva vida, i ella va ser qui va prendre la decisió. Encara que nosaltres no haguéssim volgut, era la seva voluntat i s'havia de fer», va explicar Juan.

Suïcidi assistit

La vida ha estat molt cruel amb Carolina Otálora, ja que aquest mes d'abril es va coronar campiona nacional de patinatge artístic. Així doncs, estava preparant el campionat americà quan li van diagnosticar el càncer. En pocs mesos, la situació s'havia fet insostenible per a ella.

El cas de Carolina és un dels supòsits que hi ha dins la llei colombiana d'eutanàsia. Inicialment, una condició indispensable és que el pacient es trobés en situació terminal. Però des del juliol de l'any passat ja no era així, i els pacients no terminals també hi poden accedir.

A més, des d'aquest any es va legalitzar el suïcidi mèdicament assistit, que és un procés diferent del de l'eutanàsia. En aquest cas, és el pacient qui el fa amb la presència d'un metge durant el procediment. Per tant, Carolina hauria accedit a aquest procediment, emparada per la llei.

Commoció a l'esport

Carolina Otálora va ser reconeguda com una de les millors patinadores artístiques que ha tingut Colòmbia. Va donar diversos títols al seu país i va fomentar la pràctica d'aquest esport, especialment entre les dones. La seva mort ha causat una profunda commoció a l'esport colombià i a l'àmbit del patinatge.

'Fedepatin' ha volgut dedicar un homenatge a Carolina Otálora amb prou feines se n'ha conegut la mort. I ho ha fet amb un vídeo amb els millors moments a través de les xarxes socials. Cundinamarca, la seva localitat natal, també va dedicar unes paraules a l'esportista que va portar amb honor el seu nom.

La dura història de Carolina Otálora ha commocionat la societat en general, però també ha ajudat a visibilitzar una realitat. La dels pacients que gràcies al suïcidi assistit o l'eutanàsia poden posar fi al patiment. Així doncs, Carolina ha abandonat aquesta vida complint la seva darrera voluntat.