Imatge del carrer Roger de Flor de Barcelona, situat a l'Eixample.

Troben morta una persona enmig de l'Eixample de Barcelona

Els Mossos apunten a una mort per hipotèrmia

Una persona sense llar ha mort durant la matinada d'aquest dijous, 2 de febrer, a l'Eixample de Barcelona. Segons Crónica Global, els Mossos d'Esquadra treballen amb la hipòtesi d'una mort per hipotèrmia. 

A quarts de deu del matí una persona que passejava per l'Eixample se l'ha trobat sense vida al carrer Cartagena. Aleshores, ha trucat als Mossos d'Esquadra, que s'hi han presentat minuts després acompanyats de la comitiva judicial i els serveis funeraris. 

Els Mossos d'Esquadra no troben cap indici de criminalitat i apunten a una hipotèrmia com a possible causa de la mort. Ara l'autòpsia determinarà les causes de la mort de la persona, que dormia al ras. 

Un problema que es multiplica 

La meitat de les persones sense llar ateses a Barcelona fa menys de cinc anys que hi resideixen, segons apunten dues recerques de l'Institut d'Estudis Regional i Metropolitans de Barcelona (IERMB). 

Les dades disponibles permeten estimar que el 2021 hi havia un mínim de 1.493 persones sense sostre a l'àrea metropolitana de Barcelona, de les quals 1.120 pernoctaven al carrer. Del total, 895 a Barcelona, 92 a l'Hospitalet de Llobregat, 48 a Badalona i 20 a Sant Boi de Llobregat, entre d'altres. Els estudis indiquen que es produeix un desplaçament cap a la capital catalana a mesura que les persones aprofundeixen en el seu procés d'exclusió.

Imatge dels Mossos d'Esquadra vigilant la retirada de contenidors
Els Mossos d'Esquadra, conscients de la problemàtica amb els sense sostre a la ciutat comtal.  | ACN

Segons explica a l'ACN l'investigador de l'IERMB Albert Sales, això té a veure amb el fet que els processos d'exclusió social van acompanyats d'una mobilitat cap allà on és més fàcil buscar «estratègies de supervivència», ja sigui perquè hi ha més economia informal derivada del turisme, capacitat de rebre donatius o caritat o possibilitat d'establir un vincle amb organitzacions del tercer sector o serveis socials de Barcelona.

A més, a Barcelona, afegeix, els serveis socials tenen recursos específics i les entitats socials hi concentren la seva activitat.

L'estudi constata que entre el 2008 i el 2021 el nombre de places en equipaments i recursos residencials específics per a persones sense llar a Barcelona han crescut un 136% arribant a les 2.808. Malgrat això, no s'ha aturat l'increment de persones que viuen al carrer, que han passat de ser 658 el 2008 a 895 el 2021, diu Sales.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades del món de SUCCESSOS al WhatsApp