Imatge d'un llamp caient a Olèrdola, a l'Alt Penedès

Perd la vida un home de 45 anys per un llamp a Espanya

Tota la Regió de Múrcia està amenaçada per pluges i tempestes que poden provocar descàrregues elèctriques

Un home de 45 anys ha mort a Espanya en caure-li un llamp a sobre. El tràgic succés ha tingut lloc en una finca agrícola de la pedania de Balsapintada, a la localitat murciana de Fuente Álamo, quan un treballador agrícola de la zona s'ha vist sorprès per les tempestes que estan tenint lloc a Múrcia.

L'home estava treballant quan ha rebut l'impacte d'un llamp, i han sigut els seus companys els qui han avisat el Centre de Coordinació d'Emergències del 112 de la Regió de Múrcia. Eren les 13.46 hores quan han advertit a emergències que el seu company estava greument ferit per un llamp.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Fins al lloc s'ha desplaçat una ambulància medicalitzada i el personal sanitari per intentar reanimar la víctima, però, només han pogut constatar la mort, ja que el llamp l'ha matat a l'acte. En estar l'home treballant en el moment del succés, s'ha comunicat com un accident laboral a l'Institut de Seguretat i Salut Laboral de la Regió de Múrcia.

El desafortunat incident ha tingut lloc en un dia especialment complicat a la regió, ja que l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat l'avís de nivell groc a tot el territori murcià per risc de tempestes i pluges, ja que poden arribar als 20 litres per metres quadrat en una hora.

L'agència de meteorologia ja va advertir sobre el risc de fenòmens adversos en una jornada de tempestes i pluges que es preveien que s'estendrien fins a les nou del vespre del mateix dia. El nivell groc indicia que poden haver-hi pluges localment fortes, vents de gran virulència, i calamarsa inferior als dos centímetres.

Per tant, les autoritats murcianes van activar un dispositiu especial per fortes pluges, i estava previst que durant tot el dia estiguessin desplegats policia, protecció civil, bombers, Trànsit, Aigües de Múrcia, Neteja Viària, Enllumenat Públic i Parcs i Jardins. Per descomptat, completarà aquest dispositiu els serveis d'emergències. I tot, per garantir la seguretat dels ciutadans de la zona, als quals a més se'ls demana prudència.

Tanmateix, de moment, els equips d'emergències ja han hagut d'intervenir en el cas d'una víctima mortal, l'home de 45 anys que estava treballant i ha rebut l'impacte d'un llamp. Mentrestant, les autoritats demanen no sortir de casa si no és estrictament necessari, i estar alerta als fenòmens meteorològics i els riscos que comporten.

Recomanacions davant d'una tempesta elèctrica

El que ha passat és veritablement una desgràcia, un fet desafortunat. Segons els experts, la possibilitat que et caigui un llamp a sobre és d'1 de cada 3 milions, però, no obstant això, hi ha una sèrie de prevencions que ajuden a protegir-te d'aquests infortunis.

Els serveis d'emergència recomanen aixoplugar davant l'aparició de tempestes elèctriques, i el millor és estar a casa. En aquest cas, cal tancar les finestres per evitar corrents d'aire que puguin atraure els llamps. També és millor apagar els llums i desendollar els aparells elèctrics, i l'antena de la televisió.


Però si la tempesta t'agafa al carrer o en un espai obert, llavors el millor és buscar refugi en els edificis més propers. Cal evitar sobretot branques, cartells, murs o qualsevol objecte que es pugui veure enderrocat pel vent o per algun llamp. A més, si estàs en el canvi, cal abandonar les zones altes dels turons i les zones baixes de les valls, evitar acollir-se sota els arbres o caminar pels vessants.

D'altra banda, davant l'impacte d'un llamp o amb algun objecte, cal reaccionar ràpidament i avisar emergències. En el cas de la víctima de Múrcia, els seus companys van reaccionar amb rapidesa, però l'impacte del raig va ser letal. I és que molts impactes de llamp ho són, així que la prioritat és sempre prevenir.