Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'un nen petit i un pot d'aigua oxigenada

Mor un nen de només 3 anys en beure aigua oxigenada: un entorn molt estrany

El menor mort pertanyia a la comunitat de 'Las Doce Tribus' assentada a Corella (Navarra)

Un nen de 3 anys ha mort aquest dijous a la localitat navarresa de Corella en beure aigua oxigenada. El menor va morir a primera hora de la tarda en una finca als afores d'aquesta localitat. Allà vivia amb una comunitat autogestionada anomenada 'Las Doce Tribus', que ara és al punt de mira.

SOS Navarra va rebre una trucada a les 13.05 hores alertant de la intoxicació d'un nen en una finca de Corella. Es tracta d'una propietat ubicada al quilòmetre 6 de la NA-6920 al terme municipal de Corella-Cintruénigo. El nen se'n trobava conscient quan van arribar les assistències.

Els primers a arribar van ser la Policia Municipal i la Policia Foral, que van realitzar les labors de reanimació amb un desfibril·lador. Després van arribar els sanitaris, que van estar 40 minuts intentant salvar la vida del menor. Finalment va morir, i ara el cas és a les mans de la Policia Judicial de Tudela.

Una ingesta letal

Segons ha avançat 'Noticias de Navarra', el nen de 3 anys que va morir a la finca de 'Las Doce Tribus' va ingerir aigua oxigenada de forma accidental. La nau en què van passar els fets pertany a l'empresa 'Tribal Trading'. Allà està assentada aquesta comunitat religiosa que viu de manera autogestionada.

Imatge d'una mà subjectant un pot d'aigua oxigenada
L'aigua oxigenada al 50% és un producte letal | Arxiu

El menor es trobava en una caseta situada a la part posterior de l'empresa, on hi havia més nens i nenes. Va entrar en parada cardiorespiratòria després de beure aigua oxigenada d'ús industrial, que té una concentració química superior a la domèstica. És a dir, la ingesta del producte és letal.

Fins al lloc es van desplaçar un equip mèdic del centre de salut de Corella i una ambulància medicalitzada. Van estar més de mitja hora intentant reanimar el menor, però van certificar la seva mort a les 14.15 hores. A hores d'ara, la policia investiga les circumstàncies del succés.

Aigua oxigenada industrial

El producte que el nen va ingerir de manera letal és aigua oxigenada al 50%, una solució que conté un 50% de diòxid d'hidrogen en aigua. És un líquid incolor amb un sabor amarg a temperatura ambient. L'aspecte del producte va poder confondre el nen, que aviat es va sentir indisposat.

La ingesta d'aquesta solució provoca dolor abdominal, nàusees, mal de coll, vòmits i distensió abdominal. La policia atribueix inicialment el succés a causes accidentals, però la investigació haurà d'aclarir en quines circumstàncies es va produir. I és que volen aclarir si hi va haver alguna mena d'imprudència.

La tragèdia ha causat estupefacció al municipi de Corella, i el seu alcalde Gorka García Izal ho ha definit com a «un sotrac molt dur». Va ser avisat a les 13.30 hores, quan estaven intentant reanimar el nen. «Lamentem profundament la seva mort», ha declarat, «ara hem de veure què ha passat».

'Las Doce Tribus': qui són

El menor mort pertanyia a una família pertanyent a 'Las Doce Tribus', una comunitat religiosa instal·lada a Corella fa 10 anys. Actualment, el grup compta amb una vintena de membres, comptant menors i adults. «Participen molt a la vida de la localitat, com les fires alimentàries», explica l'alcalde.

L'empresa 'Tribal Trading', propietària de la nau, es dedica a la distribució d'aliments i l'elaboració d'oli ecològic. Així mateix, la comunitat tenen diverses propietats a Corella, entre elles la nau on ha tingut lloc el succés. A més, al voltant de la propietat hi ha diverses plantacions d'oliveres.

Imatge de Las Doce Tribus
'Las Doce Tribus', un grup religiós amb estranyes creences | Arxiu

A la seva pàgina web diu que l'empresa va ser creada «per restaurar la vida ancestral que la majoria de cultures estan perdent amb la vida moderna». «La gent ha oblidat què significa viure una vida tribal, cultivant la terra en harmonia amb la natura», prossegueixen. Però, per a molts, aquest grup és una secta religiosa.

Una comunitat estranya

La Comunitat de 'Las Doce Tribus' va arribar a Espanya l'any 1994 i es van instal·lar a la muntanya Ulía de Sant Sebastià. Allà, en una casa, van començar fent pa i rebosteria integral que després venien a fires. Més tard es van estendre a Irun, en tasques agrícoles i ramaderes i el sector de l'alimentació ecològica.

El 2010 van fer un salt amb la creació d'una distribuïdora d'alimentació ecològica, 'Tribal Trading'. La seva nau es troba a la localitat de Corella, i en una caseta annexa és on s'ha produït l'accident mortal. A més a més de la seva activitat, la comunitat té unes creences estranyes.

La comunitat creu en el «Déu d'Abraham, Isaac i Jacob», i en el seu fill que anomenen Yeshua (Jesús). Creuen que Jesús va néixer d'una verge hebrea anomenada Miriam, que estava compromesa amb Yosef. Segons ells, la societat globalitzada «està perdent la imatge de Déu i es lliuren a tot desig malvat».