Ja són 12 els morts a Mallorca pels aiguats i segueixen buscant el nen de 8 anys

Aquest dijous han localitzat la parella d'alemanys desapareguda i totes les tasques es centren ara en trobar el menor

Ja són 10 els morts pels aiguats a Mallorca
Ja són 12 els morts pels aiguats a Mallorca | EFE

Els equips de rescat ja han trobat a 12 persones mortes a causa dels aiguats torrencials caiguts al nord-est de Mallorca. L'última xifra oficial de víctimes es va conèixer aquest dijous al migdia quan els equips de rescat van trobar morta la parella d'alemanys que estava desapareguda. Segueix sense localitzar-se el nen de 8 anys que va ser arrossegat dimarts per la riuada. La recerca ha fet un pas endavant aquestes últimes hores després que s'hagi localitzat la motxilla del menor. S'espera que aquest sigui un pas decisiu per localitzar l'infant, la desaparició del qual té angoixada a tota la població.

Les tasques de recuperació de la zona, que ha quedat devastada per l’aiguat, també segueixen en marxa. La població més afectada pel temporal és Sant Llorenç des Cardassar, on van caure 257 l/m2 en poques hores, mentre que les localitats d’Artà, Son Carrió i s’Illot també han quedat molt perjudicades.

Prop de 150 Guàrdies Civils, efectius de la Unitat Militar d’Emergències (UME), membres de Protecció Civil i altres serveis d’emergència participen en aquest dispositiu de recerca més de dos després de l’intens temporal que també va obligar a desallotjar a unes 200 persones, algunes de les quals ho han perdut tot. 

El Consell de Ministres va aprovar dijous la declaració de zona catastròfica a tota l’àrea afectada pel temporal amb la immediata posada en marxa de les ajudes econòmiques. El govern balear calcula en 23 milions d'euros els danys que el temporal ha causat a les infraestructures, mentre que la Unió Europea ha activat el programa Copernicus per ajudar en les tasques de recuperació. 

Mallorca viu tres dies de dol en record de les víctimes, mentre que el govern de la Generalitat de Catalunya també ha decretat dos dies de dol, concretament dissabte i diumenge. 

Rastres de destrucció a peu de terreny

El temporal ha deixat imatges de destrucció
El temporal ha deixat imatges de destrucció | EFE

 

La imatge que presenta la zona de les serres de llevant és desoladora dies després que hagi acabat el temporal. Carrers negats d’aigua i fang, cotxes tombats per tot arreu, carreters destruïdes, ponts esfondrats i vegetació en cada racó d’unes poblacions que encara no es poden creure la desgràcia que han viscut.

El desastre ha estat especialment greu a Sant Llorenç des Cardassar, població on conflueixen torrents provinents de diversos racons, sobretot de les serres de llevant, o on l’aigua va entrar amb força a la plaça major i als carrers principals, arrossegant tot allò que trobava al seu pas davant la impotència dels seus habitants. Recordem algunes imatges dels moments crítics que es van viure el vespre i nit de dimarts: 

L’explicació a la catàstrofe la trobem en les condicions meteorològiques del moment i en la geografia del terreny, però està clar que un poble construït en una confluència de torrents ha estat el detonant final perquè la desgràcia tingués lloc en aquets punt.

Les terribles històries de les víctimes

Les inundacions han estat mortals a Mallorca
Les inundacions han estat mortals a Mallorca | @IFFBALEARES

 

Entre les 12 víctimes que s’han comptabilitzat fins ara, 7 són homes i 5 dones, mentre que cinc dels morts són de nacionalitat estrangera. La majoria de tragèdies es van produir pel fet que moltes persones no van poder sortir dels vehicles en veure’s sorpresos per la riuada.

Però la història que més ha commogut a tothom ha estat el que van viure una mare i els seus dos fills. La riuada els va sorprendre a dins del cotxe i van ser arrossegats per l’aigua. La mare va aconseguir treure del vehicle a la filla de 7 anys, però no va poder treure a temps el nen de 8 anys. Per ara, els serveis de rescat han trobat a la mare morta a dins del cotxe però no al menor, que segueix desaparegut.

La primera víctima es va trobar el mateix dimarts a la nit, un home que va morir ofegat al soterrani del seu habitatge. Una de les víctimes és Rafel Gil, exalcalde d'Artà, una de les poblacions més afectades, que ha mort en el temporal amb 71 anys i la notícia ha trasbalsat els veïns del municipi. Una dona d'avançada edat també va morir ofegada i una parella britànica també va ser trobada sense vida a l'interior d'un taxi a Sant Llorenç des Cardassar, a més de la parella alemanya. 

També ha mort una dona de nacionalitat holandesa en l’aiguat, mentre que sembla que una de les víctimes, concretament un home, encara no hauria estat identificada. Tres de les víctimes han estat trobades a Sant Llorenç des Cardassar, 3 més a s’Illot, 2 a Son Carrió i 2 a Artà.


Comentaris

envia el comentari