URGENT

❗️ Agredeixen un manifestant al tall de la Meridiana de Barcelona

Els Mossos acaben amb dues bandes que van estafar 340 ancians fent-se passar per revisors del gas

Durant la falsa revisió també intentaven robar objectes de valor

 

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat dues bandes organitzades dedicades a estafes i furts a persones grans fent-se passar per operaris del gas, ha informat la policia catalana aquest dimarts en un comunicat. La investigació es va iniciar fa deu mesos i ha culminat amb sis detinguts i tres entrades i registres, dos a Barcelona i un a Albereda de la Sagra (Toledo), que han permès recuperar més de 43.000 euros en efectiu, material informàtic, eines i llistats de víctimes potencials. Als arrestats se'ls relaciona amb un total de 340 delictes comesos durant l'últim any en els quals van estafar una mitjana de 250 euros per cas; a més, també sostreien objectes si podien distreure els avis mentre simulaven la reparació.

Els detinguts són de nacionalitat espanyola, d'entre 28 i 36 anys i han estat arrestats en Barcelona, Albereda de la Sagra (Toledo) i Zafra (Badajoz). La investigació es va iniciar arran de la denúncia d'un home de 94 anys, veí del districte barceloní de Nou Barris, que va explicar que dos falsos operaris del gas van entrar al seu domicili, li van distreure i li van robar dos ordinadors portàtils. El Jutjat d'Instrucció 33 de Barcelona va dirigir la investigació i es va aconseguir determinar l'existència de dos grups independents que realitzaven les estafes. Els dos coexistien a la capital catalana, però un d'ells, sota les directrius del seu responsable situat a una petita població de Toledo, actuava en altres ciutats d'Espanya, com Madrid, Guadalajara, Valladolid, Santander, Caceres, Pontevedra, La Corunya i València.

 

Per cometre les estafes realitzaven una primera trucada des del telèfon d'un dels investigats per trobar víctimes potencials que poguessin caure en l'engany. Durant la conversa es feien passar per organismes oficials de l'administració del territori on actuaven, per exemple la Generalitat catalana o valenciana o la Comunitat de Madrid, i els informaven que pròximament passaria pel seu domicili un inspector del gas per fer una revisió. A Catalunya fingien la instal·lació d'un sensor de fums, aprofitant una campanya institucional recent que proposava instal·lar aquests aparells a domicilis de persones grans amb risc de pobresa energètica per prevenir incendis per la deterioració d'aparells de calefacció.

Maniobres de distracció

 

Mentre realitzaven aquesta falsa revisió, instal·lació o reparació, tornaven a trucar les víctimes fingint realitzar un enregistrament de veu per distreure'ls al telèfon i aconseguir que el fals operari pogués moure's per l'habitatge sense control a la recerca d'objectes de valor. En cas de no aconseguir el seu propòsit, i davant la desconfiança d'alguna de les víctimes, els falsos operaris acabaven manifestant que si no es realitzava la revisió o la reparació del fals desperfecte, es veien obligats a tallar el subministrament, per la qual cosa finalment molts acabaven pagant per no quedar-se sense calefacció o gas. Totes les trucades que realitzaven eren a persones d'edat avançada, sent la mitjana d'edat de les víctimes de 85 anys, que en poques ocasions es desplaçaven a una comissaria per presentar la pertinent denúncia.

 

Encara que molts afectats no van denunciar per no estar segurs d'haver estat estafats, per por o vergonya, finalment molts afectats van posar els fets en coneixement de la policia i han pogut reconèixer als estafadors. Per dur a terme les gestions d'investigació a Albereda de la Sagra (Toledo) s'ha comptat amb el suport i coordinació de la Guàrdia Civil, que ha dut a terme l'entrada i registre realitzada en aquell municipi. Dels sis detinguts, dos han ingressat a la presó preventiva i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs amb l'obligació de presentar-se periòdicament davant el jutjat, encara que la investigació continua oberta i no es descarten més detencions.