ÚLTIMA HORA

👉 El Govern estudia excloure els nens de la limitació de les reunions

Els Mossos d'Esquadra no van dir que havien identificat tres dels terroristes de Barcelona un any abans dels fets per un acte islamista

Fins el moment s'havia dit que els joves es van radicalitzar de forma molt rápida poc abans dels atacs

Mohamed Hichamy i els germans Houssaine i Younes Abouyaaqoub
Mohamed Hichamy i els germans Houssaine i Younes Abouyaaqoub | El Español

Els Mossos d'Esquadra sabien qui eren Mohamed Hichamy i els germans Houssaine i Younes Abouyaaqoub, terroristes participants en els atemptats de Barcelona i Cambrils, des d'un any abans que es produís la tragèdia, contràriament al que s'havia dit.

  

Fins al moment, el que se sabia sobre ells és que s'havien radicalitzat de forma exprés poc temps abans dels atacs gihadistes, però, segons informació de 'El Español', sembla que la cosa no va ser així. Els Mossos els tenien fitxats des de gener de 2016 després d'un incident islamista a Girona.

Identificats un any abans dels atemptats

Tot va succeir el dia 20 de gener de 2016. Aquell dia els tres joves van ser identificats pels Mossos després que es posessin a resar davant de la comissaria de la policia autonòmica de Salt (Girona). Els agents que es trobaven a la comissaria van requerir als joves que abandonessin el lloc però ells s'hi van negar.

Va ser llavors quan van demanar les dades personals a tots els implicats i per tant, la policia ja els va tenir identificats i a més vinculats amb un acte de caràcter radical. Per tant, aquesta versió contradiu la que van explicar els Mossos, per la qual els tres veïns de Ripoll s'haurien radicalitzat poc temps abans de realitzar els atemptats de Barcelona i Cambrils.

Homenatge a les víctimes de l'atac terrorista a Barcelona
Homenatge a les víctimes de l'atac terrorista a Barcelona | EuropaPress

 

No se sap el motiu que va portar als joves a realitzar aquell acte el gener de 2016, es creu que va poder ser una espècie de prova d'iniciació a la radicalització. Tot i això els Mossos d'Esquadra no van deixar d'assegurar que s'havia tractat d'un procés de radicalització molt ràpid.

Segons informació publicada per 'El Español', l'incident produït el 2016 no va transcendir a altres cossos de seguretat nacional, per tant només els Mossos en tenien constància i no va arribar als organismes de coordinació antiterrorista.

Alerta de la CIA

El dia 25 de maig de 2017, la CIA d'EUA va alertar els Mossos d'Esquadra del risc d'un possible futur atemptat a Barcelona. «Informació no corroborada de veracitat desconeguda de finals de maig del 2017 indicava que l'Estat Islàmic de l'Iraq i Ash-Sham (ISIS) estava planejant dur a terme atacs terroristes no especificats durant l'estiu contra emplaçaments turístics molt concorreguts a Barcelona, Espanya, específicament al carrer La Rambla, deia l'informe.
 

Tot i això, les autoritats van negar sempre que fos veritat. Carles Puigdemont, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, van desmentir la informació. Posteriorment però, el Govern va admetre haver rebut l'avís.


Comentaris

envia el comentari