Els Mossos van gestionar 371 casos de mitjana al mes per desaparicions durant el 2018

Afortunadament, un 94% de les desaparicions van quedar resoltes abans d'un mes

Mossos d'Esquadra
Un vehicle es va saltar un control policial i va iniciar una persecució que es va allargar durant 21 kilòmetres | Mossos d'Esquadra

Avui és el dia internacional dels Desapareguts, i com a tal cal destacar l'àrdua labor que realitzen els Mossos d'Esquadra en aquest sentit. Aquesta tarda, de fet, està previst que se celebri un acte homenatge a Cornellà per aquest motiu, i durant tot el dia agents de la Policia de la Generalitat estaran participant en una jornada al centre cívic Pati Llimona de Barcelona.

Durant l'any 2018, el cos va gestionar una mitjana al mes de 371 casos per desaparicions, una xifra que es tradueix en un total de 4.447 desaparicions denunciades, de les quals un 94% es van resoldre abans que es complís un mes.

Més de 2.000 persones ja havien desaparegut anteriorment

Tal com han informat fonts dels Mossos, un 34% del total de les desaparicions guarden relació amb menors d'edat d'entre 13 i 17 anys, mentre que un 6% corresponen a persones majors de 65 anys. Arran l'anàlisi del perfil d'un 84% dels desapareguts, els agents han pogut descobrir que un 58% viuen amb la seva família, mentre que un 52% pateixen alguna classe de malaltia mental.

Una mostra força similar, corresponent al 85% del total de denúncies, fa patent una dada força preocupant: 2.568 persones ja havien desaparegut en anteriors ocasions.

No és necessari esperar 24 hores per denunciar

No és necessari esperar 24 hores per presentar la denúncia | Mossos d'Esquadra

Amb tot, la majoria de persones van ser localitzades al mateix lloc que van desaparèixer, així com moltes tornen de manera voluntària. En aquest sentit, un 72% dels desapareguts van reaparèixer durant els 4 primers dies, i un 86% la primera setmana, dels quals un 53,5% són dones i un 43,5%, homes.

Els Mossos d'Esquadra també han aprofitat per recordar que no és necessari esperar 24 hores des que es detecta la desaparició per presentar la denúncia, i insisteixen en el fet que com més aviat s'informi dels fets, millor.

30 investigacions criminals des del 2010

Des de l'any 2010 s'han engegat 30 investigacions en l'àmbit criminal de persones desaparegudes. Dinou d'elles eren homicidis amb posterior ocultació de cadàver; tres més es configuraven com a detencions il·legals perllongades en el temps, i guardaven relació amb matrimonis forçats de persones d'origen pakistanès; i finalment vuit d'elles han acabat esdevenint casos de naturalesa no criminal.

Amb tot, el cos recorda que hi ha un telèfon de contacte per a l'atenció de les famílies amb persones desaparegudes —973.137.137— així com un correu electrònic —persones.desaparegudes@gencat.cat—. Les principals gestions d'aquesta oficina impliquen un suport psicològic, informació i esclariments de dubtes, donar respostes a les consultes jurídiques, i recordar i reforçar la importància de denunciar la desaparició com més aviat millor.  

 


Comentaris

envia el comentari