Un vehicle dels Mossos d'Esquadra

Els Mossos revisaran l’actuació de l’agent que va dir «idiota» a un home el 21-D

La Divisió d’Assumptes Interns del cos és l’encarregada de revisar aquest tipus d’intervencions públiques

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha indicat aquest dimarts que  qui s’encarregarà de revisar l’actuació de l’agent dels Mossos d’Esquadra que va dir «idiota» a un manifestant el 21-D  serà la Divisió d’Assumptes Interns (DAI) del cos policial, com es fa sempre en intervencions de caràcter públic .

En una roda de premsa celebrada aquest dimarts 1 de gener a la comissaria dels Mossos a la plaça Espanya de Barcelona, Buch ha aclarit que és el cos de policia i no el conseller d’Interior qui s’encarregarà de revisar totes les actuacions  i valorar si s’adeqüen als protocols policials o no: «Els polítics no sancionem als treballadors sense motiu».

Els Mossos encarregats de revisar les actuacions

Fonts de la Conselleria han explicat que els Mossos revisen totes les actuacions policials en públic, i ha subratllat que és un treball rutinari del cos i no és competència del conseller.

Moment del vídeo en que un Mosso li diu a un manifestant «La república no existeix idiota»
Moment del vídeo en que un Mosso li diu a un manifestant «La república no existeix idiota» | Cedida

 

En revisar les actuacions, si es detecta un cas de mala praxi, el cos de Mossos decideix si obrir o no diligencia contra els agents involucrats, fet que encara no ha succeït en aquest cas.

La Conselleria ha insistit que no hi ha oberta una investigació sobre l’agent antidisturbis que el 21-D li va dir a un manifestant: «La república no existeix idiota», i que va ser gravat en un vídeo que es va convertir en viral.

Un jove ferit durant els aldarulls

Un jove de 19 anys dels quals va participar en la concentració contra el Consell de Ministres a Barcelona el passat divendres 21 de desembre va haver de ser operat d’urgència a l’hospital de la Vall d’Hebron  després de rebre l’impacte d’un tret de foam dels Mossos d’Esquadra. Segons ha confirmat l’hospital, es va haver d’extirpar un testicle a l’home després de rebre un fort impacte en aquesta zona del cos que li va perforar el testicle.

Un dels projectils de foam que els Mossos va disparar a la zona de Correus, a Barcelona.
Un dels projectils de foam que els Mossos va disparar a la zona de Correus, a Barcelona. | Cedida
 

L’actuació dels Mossos durant el 23-D

Tal com va poder saber Catalunya Diari, el Sistema d’Emergències Mèdiques va atendre un total de 62 persones durant la jornada del 21-D, de les quals 57 d’elles van ser per contusions i vuit van ser traslladades a centres mèdics, sense cap cas greu, tot i que un dels manifestants va patir un còlic nefrític. D’altra banda, els Mossos d’Esquadra van afirmar que 35 agents van resultar ferits, a més, 28 policies nacionals es van veure afectats en els aldarulls.