Els Mossos d'Esquadra van actuar dissabte a Sant Boi de Llobregat i Viladecans en detectar que grups de persones havien llogat fins a 30 habitacions d'una mateixa planta a Viladecans i diverses habitacions també a Sant Boi de Llobregat per celebrar festes multitudinàries. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat aquestes intervencions que ha posat com a exemple de la «picaresca» que el cos s'ha trobat aquest cap de setmana. Pel que fa al pont de la Puríssima, Sàmper ha dit que no es modificaran les condicions del confinament perimetral vigents. Ha reconegut que preveuen «una sortida important de vehicles» el dijous vinent, abans del confinament de cap de setmana que comença divendres a les 6 hores.
En el cas de Sant Boi de Llobregat l'actuació dels Mossos d'Esquadra va ser preventiva, segons ha explicat el comissari Joan Carles Molinero. En conèixer que grups de persones joves havien reservat diverses habitacions en un hotel diverses patrulles s'hi van desplaçar per identificar i advertir aquestes persones, i no es van produir aldarulls.
A Viladecans el mateix hotel es va posar en contacte amb el cos per demanar una intervenció policial perquè «hi havia una festa multitudinària als passadissos», ha explicat Molinero. En aquest cas es van sancionar tots els usuaris i l'hotel va fer fora els clients.
Aquest cap de setmana també els mossos s'ha actuat per incomplir el límit de persones permeses en una festa d'aniversari en un bar de Gràcia de Barcelona o en una altra en un domicili proper al Parc de la Creueta del Coll, després de rebre l'alerta per una discussió.
10 establiments tancats
S'han obert deu actes a locals el cap de setmana, sis el divendres, tres el dissabte i una el diumenge. Mossos i policies locals han posat 2.460 denúncies, que arriben a 5.486 comptant tota la darrera setmana.
Des del 16 d'octubre els cossos policials han obert 760 actes a establiments, 89 la darrera setmana i 44 aquest cap de setmana. D'aquestes darreres almenys 44 han estat per infraccions relatives a les terrasses. El darrer cap de setmana s'han fet 3.930 identificacions, 9.525 en tota la setmana i 91.218 des del 16 d'octubre. D'aquesta darrera xifra 18.853 corresponen als mossos i 71.365 les policies locals.
Pel que fa a les dades delinqüencials de la darrera setmana, Sàmper ha explicat que es mantenen per sota de les dades de l'any passat. En concret, hi ha un 26,5% menys de delictes, un 44,1% menys de robatoris amb violència i intimidació, un 45,2% menys de furs i un 27,12% menys de robatoris amb força a establiments. En canvi les estafes s'incrementen un 17,8%, en concret la setmana passada hi va haver 251 estafes enfront de les 213 del 2019.
«Cap variació» per la Puríssima
El dispositiu de seguretat pel cap de setmana vinent «no canviarà gaire», ha explicat Sàmper, malgrat que hi hagi el pont de la Puríssima i que la previsió sigui que dijous vinent surtin més cotxes. Les normes del confinament pel cap de setmana vinent no patiran «cap variació», ha insistit.
La tendència a sortir dijous per anar de cap de setmana dijous passat es va mantenir similar a les setmanes anteriors. En concret, la mobilitat va créixer un 7,75%. Respecte del 2019 la mobilitat divendres a l'àrea metropolitana va ser un 40% inferior i als grans corredors un 36% inferior. Dissabte aquestes dades van ser del 78% i 73%, i diumenge del 81% i 73%, respectivament.
Sàmper defensa la rebaixa de l'acusació en cas de lesions a mossos
El conseller ha volgut donar una explicació «jurídica» a la defensa que fa de la rebaixa de l'acusació en cas de lesions a mossos. Ha insistit que la Generalitat està «obligada» a defensar qualsevol funcionari que tingui la possibilitat de participar en el procediment i per això hi ha «divergències entre el que pugui semblar més normal i el que està succeint».
En aquest sentit, Sàmper ha argumentat que en aldarulls on es produeixen lesions una cosa són els delictes personals com el de lesions que s'han produït contra un agent, i una altra els delictes de caràcter col·lectiu com desordres públics, atemptats, resistència o desobediència. «La darrera jurisprudència del Tribunal Suprem ve a dir que l'acusació pública, el ministeri fiscal, és qui està legitimat per a dur a terme aquests delictes públics».
«Si algun funcionari considera que aquests delictes col·lectius també han de dur-se a terme i ser jutjats en procediment penal, el ministeri públic sempre els defensarà», ha assegurat. En qualsevol cas, ha dit que aquest canvi està supeditat a altres conselleries com la d'Economia. «Esperem tenir-ho resolt al més aviat possible», ha reblat.