URGENT

🔴 Investiguen la possible violació a una menor durant el Carnaval de Calella

Els Mossos jutjats per les càrregues de Can Vies neguen haver pegat al cap dels manifestants

Els agents imputats asseguren que van carregar segons el protocol i només per repel·lir les agressions dels manifestants | S'enfronten a penes de tretze anys de presó
Imatge dels cinc agents antiavalots dels Mossos al banc dels acusats. | Guillem RS

 

Cinc agents dels Mossos d'Esquadra s'han assegut avui al banc dels acusats per una càrrega del maig de 2014 a Sants, després d'uns aldarulls posteriors a una manifestació en suport a Can Vies. Han passat gairebé quatre anys i avui, 11 d'abril, els fets han arribat a judici.

 

Quatre agents i un inspector, el cap dels antiavalots a la regió Metropolitana Barcelona, s'enfronten a penes de presó que poden arribar als tretze anys i mig. La fiscalia imputa als agents delictes de lesions i contra la integritat moral per haver colpejat a les víctimes causant-los ferides als braços, cames i cap.

 

Els Mossos volien dispersar un grup que llençava pedres a la policia

Un equip de l'ARRO dels Mossos, una de les unitats d'antiavalots de la policia catalana, va entrar en un portal de la plaça de Sants, proper al carrer de Galileu, amb la intenció de dispersar a les persones que hi havia.

Imatge dels incidents durant els dies posteriors al desallotjament de Can Vies, el 2014. | Agències

 

Segons ha explicat l'inspector imputat, la línia policial que estava a la plaça de Sants va poder avançar fins al carrer de Galileu tot i el llançament d'objectes però quan es van organitzar a l'entrada del carrer van veure com rebien llançaments des de darrere.

 

Davant del jutge, l'inspector ha explicat com va poder identificar d'on sortien els objectes que els llançaven des de la rereguarda i com va ordenar als agents, amb ell al capdavant, anar fins a la zona dels esvalotadors per poder-los dispersar. «Els joves sortien d'un portal, s'amagaven en un tros de carrer, llençaven les pedres i tornaven a entrar», segons el comandament de Mossos. Quan la policia es va aproximar a la zona, el grup de gent, entre ells els tres denunciants, van córrer cap dintre del portal i darrere seu hi van entrar els agents.

 

Una càrrega de menys de vint segons

L'actuació va durar menys de vint segons. L'inspector davant del jutge ha explicat que van entrar al portal, que van veure com alguns joves corrien escales amunt, que ell es va girar i va ordenar als seus subordinats sortir un altre cop. En girar-se va veure com un agent antiavalots colpejava amb la defensa a les cames d'un dels joves que era a la zona. L'inspector ha explicat davant del jutge que no va veure res més i que ell no va fer ús del bastó policial en cap moment durant l'actuació a l'interior del portal.

 

Els altres agents imputats han anat explicant com es van succeir els fets i quins van fer servir la defensa per repel·lir alguns dels atacs que van rebre de les persones que també eren dintre del portal. Tots els agents que han explicat que van fer servir el bastó policial ha assegurat que ho van fer seguint el protocol dels Mossos d'Esquadra, que ho van fer pegant a les cames i neguen haver-los pegat al cap.

 

Un d'ells sí que ha reconegut que va colpejar un dels concentrats quan s'havien agenollat i un altre també ha reconegut davant del jutge, a preguntes de l'acusació particular, que va colpejar a la motxilla d'un dels joves quan estaven sortint del portal. «L'ordre de l'inspector era dispersar a la gent, dissoldre el focus de l'agressió, i així ho vam fer», ha recalcat un dels agents a l'acusació.

 

Primer judici sense denúncies creuades entre agents i manifestants

Tots els integrants de l'equip d'antiavalots que va accedir al portal de la plaça de Sants han explicat que van rebre agressions com cops de puny i puntades dels joves que eren dintre i que es van defensar, tal com marca el protocol. Tot i aquestes agressions que han explicat els agents, els Mossos no van obrir diligències per poder-los imputar cap tipus de delicte d'agressió. És un dels fets que fa diferent el judici que ha començat avui a la Secció 2a de l'Audiència de Barcelona.

Normalment, quan un fet com aquest arriba a judici sempre hi ha les denúncies dels manifestants per possibles agressions de la policia però que també estan acompanyades de les contradenúncies de la policia contra ells per aldarulls o agressions contra els agents. Aquest judici contra els quatre agents i l'inspector de l'ARRO dels Mossos arriba sense cap denúncia de la policia contra les persones que, segons la versió de l'inspector imputat, estaven fent llançaments de pedres contra la línia policial.

 

No es va decidir denunciar a les persones que eren a l'interior del portal ni tampoc identificar-les. A preguntes de l'acusació, l'inspector també ha explicat que no va decidir investigar les lesions de les persones de l'interior del portal perquè re li va fer pensar que haguessin pogut ser causades pels agents. Sí que ha explicat que un sotsinspector que era a l'exterior del portal va oferir assistència mèdica a un dels ferits, tot i que no podia ser al mateix lloc, ja que fins allà, segons la seva declaració davant del jutge, no hi podien accedir les ambulàncies.

 

La versió contraposada dels denunciants: «Una pluja de cops»

La versió que han donat els tres joves que han denunciat a la policia dista molt de la versió de defensa que han fet els agents dels Mossos davant de la sala. Una explicació dels fets contraposada a la dels agents i que fins i tot han arribat a qualificar de «pluja de cops». Els tres han coincidit en explicar que els agents van entrar al portal i que van «començar a repartir» sense haver ordenat la dispersió o la sortida de l'entrada de la finca.

 

Si durant les declaracions dels imputats s'han pogut sumar un total màxim d'uns deu cops de defensa, els denunciants han assegurat que els agents van donar cops amb el seu bastó policial d'ençà que van entrar fins que van fer fora a totes les persones de l'interior. «Vam rebre cops per totes bandes, de forma indiscriminada», ha assegurat un d'ells a preguntes de la seva defensa. Els ferits van presentar informes mèdics de lesions en dits i també, dos d'ells, de ferides amb sang al cap.

 

Una de les claus del cas, i que l'acusació vol fer servir com a prova, és el vídeo que es pot veure els agents de l'equip d'ARRO entren al portal i donen diversos cops de porra. Els agents només han reconegut els que es veuen clarament al vídeo aportat a la causa i que va ser gravat per un mitjà de comunicació que era a l'exterior.

 

 

«Penes altes per uns fets molt greus»

L'advocada d'un dels denunciants, Anaïs Franquesa, membre del centre per la defensa dels drets humans Iridia, a la sortida de la primera sessió del judici, ha explicat a la premsa que l'actuació dels Mossos d'aquell 27 de maig va ser «coordinada» i que les imatges del vídeo que aporten «són molt clares i parlen per si soles» i es veu com els agents «carreguen contra tothom».

 

Si bé la fiscalia demana d'un a set anys de presó per un presumpte delicte de lesions i contra la integritat moral pels diversos agents, l'acusació particular demana tretze anys i mig pels cinc agents. És la part més alta que preveu el Codi Penal per aquests delictes, un fet que ha justificat Franquesa: «Penes altes per uns fets molt greus». Des d'Iridia es creu que les càrregues van ser indiscriminades.

 

La defensa dels imputats, en representació de la Generalitat de Catalunya, no ha volgut fer declaracions. Els agents, que han entrat i sortit custodiats pels agents dels Mossos de guàrdia de l'Audiència de Barcelona, hauran de tornar dijous, 12 d'abril, i el propvinent 18 d'abril, a les dues sessions que falten del judici. En els dies vinents hauran de declarar testimonis de les dues parts.