Els Mossos d'Esquadra han portat aquest any 2018 als jutjats dos casos de nenes del Camp de Tarragona que han patit mutilació genital. Aquests dos casos d'ablació s'han detectat gràcies a revisions mèdiques, i els Mossos asseguren que són tan sols la punta de l'iceberg del treball en xarxa existent per prevenir i combatre aquestes greus lesions, les quals són delicte i poden comportar penes d'entre sis i dotze anys de presó.
Més de 160 nenes a Tarragona provinents de països on es fa l'ablació
Els Mossos d'Esquadra asseguren que cada vegada més municipis tarragonins constitueixen taules locals sobre la mutilació femenina, on els agents socials, educatius, sanitaris i policials comparteixen informació i estableixen estratègies per tal de minimitzar els riscos. A les comarques de Tarragona s'ha posat el focus en més de 160 menors de famílies que provenen de països on es realitza la mutilació.
Els grups de treball municipal intercanvien informació sobre la població que està en risc, i també es duu a terme un seguiment a les famílies. Als pares i mares se'ls ofereix signar un document on es comprometen a no realitzar la mutilació femenina, sobretot si tenen previst viatjat amb les menors als seus països d'origen. En els casos en què hagin de viatjar, es fa una revisió pediàtrica abans i després per comprovar que no se'ls hagi mutilat.
Mayte Saval, del Grup Regional d'Atenció a la Víctima dels Mossos d'Esquadra de Tarragona, explica que «com més professionals ens fiquem les ulleres per detectar aquests casos, més hi veurem». Saval afirma que el contacte de la policia amb les famílies i la signatura del document on es comprometen a no dur a terme la mutilació, fa que molts pares i mares s'acabin convencent de no realitzar la pràctica.
«Les víctimes queden molt traumatitzades»
«Les conseqüències d’aquests fets són molt brutals perquè tenen efectes psicològics, físics i socials. Les víctimes queden molt traumatitzades», assegura Mayte Saval. La mutilació genital implica l'extirpació total o parcial dels genitals externs femenins o, fins i tot, altres agressions als òrgans genitals com ara la sutura de l'obertura vaginal. Es tracta d'una pràctica que té lloc en ètnies de més d'una vintena de països africans, però també de l'Àsia i l'Amèrica Llatina. L'ablació pot ser un requisit ineludible per poder casar-se, per assolir una determinada posició o simplement perquè la nena sigui acceptada dins la comunitat, ja que amb la intervenció es creu que la dona aconsegueix netedat i puresa.
Dos casos a Tarragona aquest 2018
Malgrat els esforços per prevenir l'ablació, enguany s'han detectat dues menors de les comarques de Tarragona que han estat víctimes de la mutilació genital. En el moment en què es detecta que s'ha dut a terme aquesta pràctica, els Mossos d'Esquadra intervenen i envien el cas als jutjats perquè adoptin les mesures cautelars que corresponguin. En alguns casos els pares poden ingressar en presó preventiva, i això, alhora, pot produir un sentiment de culpa en les menors.
Saval apunta que en aquestes situacions la prevenció és bàsica, i que és essencial un bon estudi de cada cas. Una de les línies de treball, explica, consisteix a reunir-se amb líders de les comunitats i informar-lo. En el cas de seguiment de les famílies, és important detectar si pertanyen a ètnies practicants o si hi ha antecedents familiars.
A les famílies que viuen a Catalunya se'ls deixen clares les conseqüències penals de la mutilació, i és que el Codi Penal preveu penes d'entre sis i dotze anys de presó i la inhabilitació especial d'entre quatre i deu anys per a l'exercici de la pàtria potestat en el cas de menors. La mutilació genital també es pot perseguir penalment encara que s'hagi fet fora de l'Estat espanyol.
Els Mossos eviten el matrimoni forçat d'una menor a Tarragona
D'altra banda, durant aquest any s'ha pogut evitar el matrimoni forçat d'una nena a les comarques de Tarragona. En aquests casos, l'entorn de la víctima és essencial per detectar el cas, ja que sovint s'amaga rere un absentisme escolar, viatges durant el curs, desmotivació, maltractaments i, fins i tot, intents de suïcidi. De la mateixa manera que en els casos de mutilació genital, la proximitat d'un viatge a l'estranger és un indicador. Els Mossos recomanen a les víctimes que facin còpia de la documentació personal, de bitllets d'avió, que recopilin informació del possible lloc de matrimoni i que truquin al 112.
El Departament d'Interior recull les dades de violència masclista on hi ha contemplats dotze casos de menors ateses a tot Catalunya per mutilació genital femenina fins aquest mes de juny. Respecte els matrimonis forçats, n'hi va haver sis casos, cinc a majors d'edat i un a una menor del Camp de Tarragona.