ARA MATEIX

🔴 Jordi Cuixart surt de la presó de Lledoners

Mossos en lluita pels seus drets laborals

Vestits completament de negre, agents de la policia catalana s'han manifestat aquest matí per recuperar les pagues extres, cobrar les hores extres i forçar noves promocions a Mossos
Mig miler d'agents davant de la seu del departament d'Interior, a Barcelona. | Guillem RS

 

Mig miler de mossos d'esquadra d'arreu del país s'han concentrat aquest matí davant del departament d'Interior, al carrer de la Diputació cantonada amb passeig de Sant Joan, per protestar per la seva situació laboral, que segons ells, s'ha anat deteriorant durant els anys de crisi i no s'ha recuperat els darrers mesos. La concentració s'ha fet davant de la seu de la conselleria el dia que estava prevista una reunió del Consell de la Policia a les nou del matí.

 

Protesta al Consell de la Policia

Aquesta reunió, que presideix el conseller de l'Interior i la seva cúpula, on també hi participen comandaments del cos i els representants sindicals dels Mossos, serveix, de manera periòdica, per tractar els temes laborals, entre d'altres, que afecten la plantilla del cos dels Mossos d'Esquadra. Els sindicats han aprofitat aquesta reunió per fer sentir la veu. Molts agents, com també els sindicats, asseguren que han dit prou i que fins i tot s'han negat a fer més hores extres fins que el Govern no els hi pagui les que ja han fet i que encara no han cobrat.

 

Els diversos sindicats també volen recuperar les pagues extres de 2013 i 2014 que els agents no van cobrar, incrementar la retribució dels mossos un 5%, que segons ells van perdre l'any 2010, i també arribar a l'equiparació de les condicions laborals amb la Guàrdia Civil i la Policia Nacional.

 

Els Mossos encara no han cobrat l'operatiu de l'1-O

Els sindicats dels Mossos d'Esquadra, dels quals els seus representants participaran en la reunió del Consell de la Policia, també han denunciat els darrers mesos que encara no s'ha cobrat les hores extres de l'operatiu de l'1 d'octubre, el dia del referèndum del passat 2017. Segons els càlculs dels sindicats, Interior deu 4,3 milions d'euros als agents dels Mossos. Des dels sindicats també es demanen més promocions de Mossos per augmentar el cos en 2.000 agents durant els propers anys.

 

Agents de l'ARRO dels Mossos han protegit la seu d'Interior, en una concentració sense incidents. | Guillem RS

 

La concentració s'ha fet sense banderes, sense símbols polítics i també sense símbols de cap sindicat. Els agents dels Mossos, vinguts d'arreu del territori, s'han vestit de negre i han xiulat però no cap sindicat n'ha volgut liderar la protesta. Sindicats com SAP, el majoritari a Catalunya, i USPAC, majoritari a Tarragona, han donat suport a la concentració que havia liderat «des de la base» un grup d'agents sota el nom de MosSOS.

 

Interior accepta part de les protestes dels Mossos

Després de la reunió Interior ha confirmat que s'obrirà una mesa de negociació de les condicions laborals dels Mossos, a part de la de la funció pública de la Generalitat de Catalunya. També s'ha acordat que s'augmentarà el preu de les hores extres i que durant els propers mesos, tal com han acceptat des d'Interior, es pagaran els diners que falten abonar dels operatius de les eleccions del 21-D i de l'1 d'octubre de 2017.

Manifestació sense incidents

La reunió del Consell de la Policia s'ha pogut celebrar sense problemes. El carrer Diputació ha estat tallat durant bon part del matí i tot i que la seu d'Interior ha estat vigilada per efectius d'ordre públic de la policia, no s'han destacat incidents.