Els Mossos saturen de policies el Raval per pacificar el barri

Val més tard que mai, diu la dita popular. Aquest 1 de novembre els Mossos d'Esquadra, sota la batuta de la comissaria de Ciutat Vella, han posat en marxa l'operatiu Ubiq que té com a objectiu saturar el districte, i sobretot el barri del Raval, amb policies per poder pacificar una de les zones més crítiques pel que fa a la seguretat a la ciutat de Barcelona. Aquest dispositiu especial es va presentar la setmana passada després d'una junta de seguretat local a l'Ajuntament de Barcelona i es preveu com un pla de xoc per frenar, si s'hi és a temps, la degradació del Raval de Barcelona.

Des del consistori sempre s'havia defensat que els problemes d'aquests carrers de la ciutat no havia de ser només policial però finalment el govern d'Ada Colau ha virat en l'estratègia i ha demanat col·laboració als Mossos d'Esquadra per recuperar el barri. A la feina de la Guàrdia Urbana i dels agents dels Mossos de la comissaria de Ciutat Vella ara s'hi sumen recursos de la regió policial com l'ARRO, un grup de seguretat ciutadana però que patrullen amb furgonetes i armes llargues, i també dels Guilles, el grup motoritzat dels Mossos. Interior ja va avisar que no podria destinar nous mossos a la ciutat però que «reorganitzaria» els actuals per incrementar la presència als carrers del Raval.

Pressió per expulsar la delinqüència del barri

I aquest 1 de novembre ha arrencat aquest nou dispositiu. Agents de l'ARRO dels Mossos s'han desplegat al barri, fent patrullatges a peu de dos en dos, i fent vigilàncies estàtiques a les zones conflictives del Raval, per lluitar contra la petita delinqüència i també per escorcollar a persones que puguin tenir la sospita que es dediquen al tràfic de drogues. Les vigilàncies es faran també amb agents del Grup Regional de Motos, els Guilles, i Grup de Delinqüència Urbana, el grup 200.

Agents motoritzats, els Guilles, a la zona del Raval en l'operatiu Ubiq.
Agents motoritzats, els Guilles, a la zona del Raval en l'operatiu Ubiq. | CatalunyaDiari.cat

La pressió policial, saturant el barri sobretot amb agents uniformats, cerca pacificar les zones més calentes i expulsar del barri a persones que, des de fa mesos, s'hi han instal·lat i que el fan servir com a camp base per realitzar els seus fets il·lícits; la venda de droga i els furts i el que això genera: incivisme, violència, baralles i crits.

El dispositiu Ubiq serà dinàmic i flexible, la qual cosa implicarà que el desplegament policial es mantindrà durant un temps limitat en una zona concreta i seguidament s'ubicarà en un altre espai i així successivament, prioritzant d'aquesta manera la mobilitat dels agents a les zones que ara mateix estan fora de control, tal com ha explicat el sots cap de la comissaria de Ciutat Vella, l'inspector Miquel Hernández. Per l'inspector, les zones més crítiques del Raval són aquelles on s'ha detectat un fort increment d'activitat delictiva però també aquelles zones on la gent té la sensació d'inseguretat, hagi incrementat la criminalitat o no.

Vint narcopisos menys al Raval

L'operatiu que aquesta matinada s'ha iniciat al barri del Raval arriba després de pocs dies que els Mossos també prenguessin el cor del barri per desarticular una xarxa de dominicans que tenia controlada la venda de droga, sobretot heroïna, des de pisos ocupats, els famosos narcopisos. Es van detenir 57 persones i se'n busquen vint més.Divuit dels detinguts han ingressat a presó acusats d'un delicte de tràfic de drogues i d'organització criminal.

Agents de l'ARRO a la zona del Raval, en el marc del nou operatiu Ubiq.
Agents de l'ARRO a la zona del Raval, en el marc del nou operatiu Ubiq. | CatalunyaDiari.cat

 

Aquesta investigació de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos i de la comissaria de Ciutat Vella ha permès tancar més d'una vintena de narcopisos però ara s'haurà de lluitar per evitar que la mateixa banda ressorgeixi o que altres bandes de narcos s'apoderin del barri. Si bé els Mossos han donat una estocada a l'oferta, la demanada ha desaparegut.


Comentaris

envia el comentari