Imatge d'un mosso d'esquadra vestit amb l'armilla anti-bales d'esquena.

Sonada troballa dels Mossos després de caminar durant kilòmetres de matinada

La policia es va desplaçar a peu durant sis kilòmetres, travessant fins i tot un riu, per arribar fins a una gran plantació de marihuana

Important i dolorós cop dels Mossos d'Esquadra al tràfic de marihuana a Catalunya. La policia catalana ha desmantellat dues plantacions amb més de 18.000 plantes. L'actuació ha tingut lloc al municipi lleidatà de Guixer, a la comarca del Solsonès.

Les plantes s'ubicaven en una zona boscosa, de difícil accés, i s'abastia de l'aigua del pantà de la Llosa del Cavall. Durant l'operatiu, dut a terme la matinada de dilluns, han quedat detingudes, a més,  vuit homes, d'entre 20 i 35 anys. 

Tots ells passaran a disposició del Jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Solsona durant les pròximes hores. Se'ls acusa d'un delicte contra la salut pública, un delicte de danys i pertinença a grup criminal.

Una investigació iniciada al juliol

Segons han detallat els Mossos, la investigació va arrencar a mitjans de juliol, quan van tenir coneixement de la possible existència d'una plantació de marihuana. A continuació, es van dur a terme les primeres comprovacions efectuades per la unitat d'Investigació, a més de la corroboració per part de l'helicòpter dels Mossos.

Es va constatar que s'havien desbrossat i aplanat dues zones de bosc per instal·lar un cultiu extens de marihuana. Els propietaris aprofitaven un ecosistema ideal i l'aigua del pantà de La Llosa del Cavall per regar l'enorme plantació.

Aquest dilluns a la matinada es va dur a terme un dispositiu per intentar localitzar els responsables de la plantació. Hi van participar agents de la unitat d'investigació de Solsona i efectius del Grup Especial d'Intervenció (GEI), de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO). També s'hi van sumar efectius de la unitat Aquàtica i de la Unitat Canina, amb el suport de l'helicòpter dels Mossos.

Per arribar fins a la plantació, els agents van haver de caminar fins a sis quilòmetres i traspassar el riu de Valls. En arribar-hi, van localitzar 18.197 plantes de marihuana, en diferents estats de creixement, distribuïdes en dos camps de cultiu i 1036 branques en procés d'assecament.

Entre aquests camps es van localitzar cinc tendes de campanya i una cuina feta artesanalment on hi havia nou homes. Presumptament, serien ells qui executaven les tasques de vigilants i de cultivadors de la plantació. Un d'ells va aconseguir escapar de la policia bosc a través.

Una infraestructura molt ben pensada

Els cultivadors havien ideat una infraestructura de regadiu amb dos embassaments artificials. Era aquí on emmagatzemaven l'aigua de la pluja i la que remuntaven des del pantà de la Llossa del Cavall, a través d'una bomba d'aigua.

D'aquesta manera, aconseguien alimentar el sistema de reg per degoteig. També es van netejar i tallar un nombre considerable d'arbres i el sotabosc per crear els camps de cultiu.

L'indret, afegeixen les mateixes fonts policials, presentava una important deixadesa. Destacava especialment la gran acumulació d'escombraries, deixalles, plàstics, roba i estris per cultivar les plantacions. També per pernoctar-hi, cuinar, menjar i viure enmig del bosc de manera molt precària.

Els vuit arrestats, tots ells sense antecedents policials, passaran a disposició del Jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Solsona durant les pròximes hores. Pel que fa a l'extracció de les plantes, a causa de les dificultats orogràfiques del terreny, es va haver de fer amb el suport d'un helicòpter.

Intenta fugir de la Guàrdia Civil en ser enxampat amb droga

També cal dir que la Guàrdia Civil va intervenir més de 112 quilos de marihuana al municipi de Portbou, a la comarca de l'Alt Empordà. La droga anava en un cotxe que conduïa un home de 37 anys i nacionalitat francesa, que a més va intentar escapar en ser aturat. Finalment, va ser localitzat en una zona cèntrica del poble, i posteriorment es va saber que la matrícula del seu cotxe era falsa.