Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Multa milionària per Caixabank i Banc Sabadell

Han estat sancionats per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència
Seu de CaixaBank a l'Avinguda Diagonal, a Barcelona | CatalunyaDiari.cat

 

CaixaBank i Banc Sabadell han estat sancionats per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), concretament a 31,8 milions el primer i 15,5 milions el segon. D'altra banda, Banco Santander i BBVA hauran d'afrontar una multa de 29,9 milions i 19,8 milions, respectivament. 

 

La penalització d'aquestes entitats bancàries varia en funció del seu volum de negoci en el mercat afectat i ha estat causada per un incompliment per part d'aquestes amb els seus clients, ja que han ofert derivats de tipus d'interès diferents dels pactats entre ambdues parts

Els bancs s'haurien ficat d'acord per establir uns paràmetres que quedaven ben lluny del compromís real amb els clients, argumentant que estaven estudiant les «condicions del mercat». 

 

Utilitzaven els derivats del tipus d'interès per cobrir els riscs que suposen els crèdits sindicats pel finançament de projectes, fet que s'ha considerat com «una infracció molt greu» que incompleix la llei. A més, això té una gran i perjudicial repercussió per a la competència, tant entre elles mateixes com amb tercers. 

 

La reacció dels bancs 

CaixaBank i el Banc Sabadell, junts amb les altres dues entitats acusades, estan plantejant-se presentar un recurs en contra de la sanció imposada per la CNMC. Els afectats defensen que en sancionar-los no s'ha tingut en compte «el context del mercat de finançament sindicat».

L'inici de la investigació 

Una denúncia presentada per una empresa dedicada a la promoció, construcció i explotació de parcs i infraestructures eòliques, va comportar l'inici de la investigació de les infraccions de les entitats, ja que van poder accedir als documents de les operacions de derivats dels crèdits sindicats pel finançament de projectes d'altres empreses, així com ha pogut saber 'El Periódico'. 

 

La CNMC ha assegurat que han comès «una infracció única i continuada de l'article primer de la Llei 15/2017 i del 101 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea». A més, han indicat que les actuacions haurien tingut lloc des del 2006 fins al 2016, com a mínim. 

 

 

Comentaris