Multen la Renfe amb 65 milions per posar traves als seus competidors en el trànsit de mercaderies

La sanció és la més gran imposada a una sola empresa per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència

Tren de mercaderies | Cedida

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha imposat a la Renfe una multa de 65 milions d'euros per posar traves als seus competidors en el trànsit de mercaderies amb tren, una «infracció» amb què «va obstaculitzar» el procés de liberalització d'aquest mercat que Espanya va iniciar el 2005 i va provocar el consegüent encariment dels productes que es transporten per ferrocarril.

Es tracta de la multa més gran que un 'superregulador' ha posat a una sola empresa, i també la primera que dicta per obstaculitzar la liberalització d'un mercat. En la seva resolució, la CNMC posa a més una sanció de 10,5 milions d'euros a Deutsche Bahn i a un grup d'empreses filials d'aquesta operadora pública alemanya per ser partícip d'aquesta obstrucció a la competència a Espanya aconseguint diferents acords amb la Renfe.

 

En concret, aquesta segona sanció ha recaigut en les empreses del grup alemany Transfesa Rail, Pool Ibérico Ferroviario, Hispanauto, Semat, Deutsche Bahn Ibérica Holding, DB Mobility Logistics i DB Schenker Rail Deutschland. L'organisme que presideix José María Marín Quemada considera «acreditat» que la Renfe, amb la col·laboració d'aquestes empreses, ha comès infraccions «continuades» de la Llei de defensa de la competència espanyola i del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.

La Renfe i la seva homòloga alemanya, Deutsche Bahn, són dos dels principals operadors ferroviaris europeus. En el mercat espanyol constitueixen el primer i segon operador de transport de mercaderies amb tren, respectivament, i conjuntament copen el 80% d'aquest mercat, malgrat que es va obrir a la competència el 2005. En alguns sectors, com és el transport de vehicles o el siderúrgic, les dues empreses acaparen el 100% del mercat.

Mantenir l'statu quo

Malgrat això, la CNMC creu que els dos grups ferroviaris públics, a través d'empreses filials, «que teòricament havien de competir entre si», han establert diferents aliances per restringir encara més la competència i mantenir l'status quo. El regulador assenyala que van subscriure aquest tipus de pactes en el lloguer de locomotores i de campes (zones on s'emmagatzemen els vehicles per a la seva posterior càrrega als trens de mercaderies) o en altres elements i activitats imprescindibles per a aquest tipus de transport.

Es va donar fins i tot la circumstància que encara que Trasnfesa, filial de Deustche Bahn, és l'única empresa competidora de Renfe Mercaderies amb locomotores pròpies, les «va subarrendar a la mateixa Renfe, de manera que aquesta empresa es mantenia com a única companyia amb capacitat de tracció pròpia en el mercat espanyol». Per la seva banda, Deutsche Bahn (DB) no emprava les seves pròpies locomotores per transportar mercaderies amb origen o destinació Espanya, sinó que les va cedir a l'operadora espanyola malgrat que ja tenia «locomotores pròpies més que suficients per cobrir les seves necessitats».

 

Abús de posició de domini

A més d'aquests pactes, la CNMC ha provat així mateix un comportament d'«abús de posició de mercat» per part de la Renfe, per discriminar «comercialment» competidors privats, «particularment els membres de l'Associació d'empreses Ferroviàries Privades (AEFP)». L'operadora pública oferia a aquests operadors condicions diferents de les quals havia acordat amb les empreses de Deustche Bahn. A més, no penalitzava el grup Transfesa en el cas que li anul·lés serveis contractats per al transport de mercaderies, multes que sí que imposava a altres companyies ferroviàries.

 

Pressió en un escàs mercat

Espanya va obrir a la competència el transport amb tren a Espanya el gener del 2005. En aquests dos lustres, els operadors privats que van entrar en aquest mercat, entre els quals destaca algunes constructores, s'han fet amb una quota 29,5%, segons un recent estudi de la CNMC. El 70% el segueix ostentant la Renfe, malgrat que el seu negoci manté una tendència decreixent des de fa anys i és l'únic en pèrdues de la companyia ferroviària, que recentment va començar a negociar amb els sindicats l'ajust d'uns 150 treballadors amb recol·locacions i baixes incentivades. No obstant això, el negoci de transport de mercaderia en ferrocarril a Espanya és molt recudit, atès que el tren només transporta el 5% de la càrrega que es mou a Espanya.


Comentaris

envia el comentari