Nacionalitat espanyola per a les dues veïnes cubanes del Vendrell víctimes de l'atemptat de les Rambles

Les circumstàncies excepcionals han portat al govern a expedir els seus certificats de nacionalitat

Visita del Rei a un dels menors del Vendrell ferit durant l'atemptat a les Rambles
Visita del Rei a un dels menors del Vendrell ferit durant l'atemptat a les Rambles | Cedida

Aquell 17 d'Agost de tragèdia per Barcelona, una família cubana empadronada al Vendrell passejava per les Rambles de la ciutat quan es va produir l'atemptat. Feia poc que havien tornat de visitar el seu país natal quan dos menors, acompanyats de la seva mare i la seva tieta, van decidir donar un tomb pels carrers de Barcelona. Cap d'ells hauria imaginat que aquella tarda es trobarien immersos en un escenari de terror i mort.

Hospitals

Els dos nens i la seva tieta van resultar greument ferits en els fets i traslladats als hospitals del Mar i de Sant Pau de Barcelona.

Raons excepcionals

El Consell de Ministres ha decidit concedir la nacionalitat espanyola a les ciutadanes cubanes Elizabeth Cera i Laura Parra, familiars dels menors, atenint-se a la llei 29/2011 de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes de Terrorisme. Aquesta llei contempla, per raons excepcionals, expedir certificats de nacionalitat en la seva condició d'estrangers a aquelles persones que pateixin un atemptat.

La nacionalitat espanyola s'obté mitjançant carta de naturalesa, que es concedeix discrecionalment per real decret, en situacions extraordinàries i després de tramitar un expedient per cada cas particular.

Mantenir la pròpia nacionalitat

Una vegada realitzats els tràmits, el sol·licitant ha de jurar i prometre fidelitat al Rei i obediència a la Constitució i a les lleis. Si les persones provenen de països d'Amèrica Llatina, no han de renunciar a la seva nacionalitat de naixement i tenen la possibilitat d'obtenir una doble nacionalitat, com és el cas d'aquestes veïnes del Vendrell.

Després dels atemptats, la família del Vendrell va assegurar “haver rebut un gran suport” per part dels veïns del poble. Els companys dels nens, que estudiaven a les escoles Secallets i Andreu Nin, també van mostrar una gran solidaritat amb els dos germans ferits a l'atemptat. Segurament la imatge més significativa de la recuperació dels menors va ser la visita que el Rei va fer a l'hospital per mostrar el seu suport a les víctimes.


Comentaris

envia el comentari