Ambulància

Natalia, la nena de 16 anys morta a Espanya per una moda perillosa

La menor va inhalar voluntàriament el 'gas del riure'; abans de desplomar-se i copejar-se el cap

Nou de la nit de divendres passat, Parc Municipal de Corral d'Almaguer, Toledo. La Natalia, una adolescent de 16 anys, es troba amb el seu grup d'amics quan de sobte comet una imprudència. Inhala voluntàriament el gas d'un esprai per recarregar encenedors i es desploma.

És la nova moda que s'ha popularitzat entre els adolescents, ja que els efectes d'aquest gas provoca una sensació similar a l'alcohol. L'adolescent es va marejar, es va desplomar i es va colpejar mortalment el cap contra la vorera.

Els serveis d'emergència van intentar reanimar la víctima, però no van poder fer-hi res. L'autòpsia determinarà si la mort va ser fruit d'una intoxicació o bé per l'impacte en caure fulminada. Els veïns estan consternats, i els experts tornen a fer una alerta sobre aquestes pràctiques.

Va inhalar el 'gas del riure'

La Natalia era una jove molt coneguda i estimada a Corral d'Almaguer, una població de només 5.000 habitants a la província de Toledo. Els seus familiars desconeixien que de vegades inhalava el 'gas del riure'. Així s'anomena aquest gas que es fa servir per fer recarregar els encenedors.

Nena amb encenedor
Preocupa la nova moda d'inhalar gas entre els joves. | Arxiu

A més del seu ús convencional, s'està estenent l'isobutà o metilpropà entre els joves com a diversió. S'utilitza com a droga recreativa legal i barata, ja que produeix efectes semblants a la borratxera. Un pot d'esprai costa quatre euros i s'adquireix lliurement sense límit d'edat .

Avui, al lloc on va morir queden com a testimoni de la tragèdia unes espelmes enceses amb el lema  «sempre estaràs als nostres cors». Diuen els seus amics que solia fer broma amb què es marejava, però aquesta vegada va ser diferent. Quan se'n van adonar van trucar a emergències, però ja era tard.

Ja han mort diversos joves

Els seus amics reconeixen que l'adolescent ja havia inhalat el gas del riure altres vegades. «Ens ho va comentar i sempre li dèiem que no fes aquestes coses, que aquest gas era tòxic i molt dolent, la renyàvem tot el temps». Així declara l'Andrea, la seva amiga, a Espejo Público.

«Ella ens deia que només sentia un petit mareig i nosaltres li responíem que algun dia aniria a més», afegeix. Una altra menor ha explicat el que ha passat als micròfons de Telecinco. «Pensàvem que només era per recarregar encenedors, però després vam veure que se'l ficava a la boca i ho inhalava», va explicar.

A continuació «va caure i es va colpejar, li faltava l'aire». La menor afectada va entrar en parada cardiorespiratòria i els efectius mèdics no van poder fer-hi res per salvar-li la vida. Tot i que a Espanya no hi ha constància de morts similars, a Llatinoamèrica ja hi han mort diversos joves.

Una pràctica molt perillosa

Els adolescents utilitzen aquest gas per aconseguir uns instants de felicitat i disbauxa. Però desconeixen els veritables riscos que comporta, ja que els gasos tòxics poden arribar als pulmons. Aleshores es bloqueja l'arribada d'oxigen i es produeix l'asfíxia i problemes cardíacs.

Foto detall adolescents
La nova i perillosa moda entre els adolescents. | EP

La inhalació del gas provoca desinhibició, eufòria, mal de cap, atordiment i fins i tot al·lucinacions. El contingut tòxic destrueix la mielina, el teixit gras que recobreix les neurones, provocant aquest estat d'alienació. El dany és molt més gran en joves, ja que no tenen els òrgans tan desenvolupats.

A Espanya aquesta pràctica és molt minoritària i encara no està molt estesa entre els joves. L'entorn de Natalia sospita que va obtenir informació a través d'Internet o a les xarxes socials. Als Estats Units i a l'Amèrica Llatina és molt més freqüent l'ús d'aquests inhalants.

Fins al punt que el mes d'agost passat l'estat de Nova York va prohibir la venda de pots de nata muntada entre menors de 21 anys. Aquesta moda ha arribat a Espanya i ja s'ha cobrat la primera víctima. Les autoritats locals i regionals han lamentat els fets i s'han solidaritzat amb la família.