IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Els neuròlegs descarten epilèpsia en l'acusat del crim d'Aspa

Consideren «increïble» el diagnòstic i asseguren que les "desconnexions" duren només segons

Crim Aspa
Alguns dels familiars arribant, el tercer dia de judici d'Aspa | LleidaDiari.cat

Els neuròlegs han descartat que l'acusat pel doble crim d'Aspa (Segrià) pateixi epilèpsia, tal com asseguren ell i la seva defensa. La neuròloga que ha declarat aquest dimecres en la tercera jornada del judici, Pilar Granés, ha qualificat d'«increïble» aquest diagnòstic, ja que els dos electrocardiogrames que se li van fer en mig any, ha dit, eren «normals». L'altre neuròleg que ha declarat, Alejandro Quílez, ha descartat que una «absència» pugui durar hores, tal com van assegurar tant l'acusat com la seva parella. «Són breus, d'uns tres segons, i com a molt duren 20 segons», ha explicat. Els dos neuròlegs conclouen que durant les absències el pacient està immòbil i, per tant, «no podria disparar una arma».

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Segons els neuròlegs, en l'epilèpsia, les absències són de segons i, si li passen des de petit, com va assegurar tant ell com el seu pare, no entenen per què ningú el va diagnosticar ni tractar com a tal. Els neuròlegs han explicat que l'epilèpsia d'absències és més habitual en nens i que desapareixen a l'adolescència, però no descarten ni que una persona adulta en pugui patir ni que una persona adulta se les pugui inventar. Sobre la intencionalitat dels fets, els neuròlegs asseguren que Ismael Rodríguez no té anul·lades les seves capacitats volitives. «Mai he vist que un malalt d'epilèpsia faci un acte violent a causa de la seva malaltia», ha assegurat Granés. En el mateix sentit s'han pronunciat els psiquiatres forenses que han assegurat que l'acusat no té, ni tenia afectades en el moment del crim, les seves capacitats cognitives i volitives, ja que no hi ha cap alteració de les seves capacitats mentals.

L'autor del crim d'Aspa tindria una personalitat «antinormativa»

Consideren que té una personalitat «antinormativa» però que no compleix els criteris d'un trastorn de personalitat. Tot i això, puntualitzen que un trastorn de personalitat tampoc afectaria les capacitats volitives ni cognitives ja que «cap trastorn impedeix conèixer què s'està fent ni les seves conseqüències». A més, afegeixen, «els companys caçadors descriuen que estava preocupat i per tant entenia què havia fet». Pel que fa a l'agressivitat, segons els psiquiatres forenses, tot i que hi ha trastorns de personalitat que comporten una major agressivitat, ho fan de manera habitual. «No acostumen a ser actes únics», han dit. El psiquiatra Àngel Pedra, aportat per l'acusació particular, coincideix que no té cap malaltia mental. Segons ha explicat, té una personalitat impulsiva i per beneficar-se recorre a l'enguany i la manipulació. A més, afegeix, es deixa portar per la rapidesa, sense reflexionar.

Pedra ha afegit que l'acusat té una falta d'empatia i de remordiment i que el va sorprendre la «fredor» amb què actuava en la reconstrucció dels fets. Segons el psiquiatra, Ismael Rodríguez no respecta l'autoritat i és una persona que «com més grossa la munta, més satisfet està». Considera que té una personalitat «antisocial» i afegeix que «li han obert expedients perquè li agrada saltar-se les normes, com ara vendre mediació a la presó». El psicòleg aportat per la defensa, en canvi, entén que l'acusat sí que tenia afectades les seves capacitats volitives i assegura que pateix un trastorn explosiu intermitent. A causa d'aquest trastorn, ha explicat, «tendeix a actuar sense reflexió, de manera desproporcionada i pot desenvolupar conductes molt agressives».

Durant aquest dimecres al matí també han declarat experts en balística que han explicat a quina distància s'havien efectuat els trets. En el cas de David Iglesias, el primer tret el va rebre al pit a una distància d'entre tres i quatre metres i el segon, al cap, a 1,2 metres. En el cas de Xavier Ribes, el tret a la mandíbula es va fer a entre tres i sis metres i el del cap a entre dos i tres metres de distància, han establert.

L'acusat de la mort de dos Agents Rurals a Aspa, Ismael R., parlant amb el propietari de l'arma del crim
L'acusat de la mort de dos Agents Rurals a Aspa, Ismael R., parlant amb el propietari de l'arma del crim | Acn

Comentaris

envia el comentari