Forta cortina de pluja a Alacant durant aquest temporal de gota freda

Temporal històric amb dos morts, ferits, tornados, inundacions i greus problemes

Les víctimes les han trobat atrapades dins d'un cotxe a Albacete. Al sud de València i Alacant els aiguats estan deixant més de 500 l/m² amb carreteres tallades, el desbordament del riu Clariano en Ontinyent, cotxes arrastrats en Moixent, talls en carreteres i línies de tren i dos tornados

Els efectes de la gota freda han estat molt greus entre el sud de València i Alacant amb autèntics aiguats torrencials que ja han deixat més de 500 l/m² en algunes ocasions, especialment, en zones interiors i de muntanya, cosa que ha provocat almenys tres persones ferides, inundacions espectaculars per rius i rieres totalment desbordats, talls en moltes carreteres i línies de tren i fins a dos tornados  que han provocat estralls a Guardamar del Segura i en Dénia. Tot plegat, un temporal que ha estat el pitjor que s'ha viscut des dels anys 50. 

Els últims registres de precipitació apunten que en alguns punts de l'interior del nord d'Alacant, s'han recollit més de 500 litres. A la població de Planes, segons observadors meteorològics de la zona, porten acumulats fins a 534 l/m2, una quantitat de pluja rècord amb més de 100 anys de dades.

Però no s'acaben aquí les dades històriques, i és que les pluges torrencials han fet que aquest temporal de dijous sigui el pitjor que s'ha viscut des dels anys 50.  En moltes altres localitats, les precipitacions han superat els 400 l/m2, i en alguns casos s'han acumulat més de 200 litres en pocs minuts. 

Una situació excepcional i declaració de zona catastròfica

El ministeri de Defensa autoritza el desplegament d'efectius de la Unitat Militar d'Emergèngies (UME) per a atendre en les inundacions en València, Múrcia i Almeria. La Creu Roja fa públiques els llocs a on es pot atendre a les víctimes del temporal.

Per altra banda i per precaució, l'Ajuntament de València ha cancel·lat les classes per a demà divendres. Amb este avís, ja són 38 els municipis de la província de València que han confirmat que suspenen les classes. A més, l'Ajuntament d'Ontinyent ha demanat declarar la zona catastròfica per les conseqüències de l'aiguats. El preident de la Generalitat ha afirmat que quan acaben les pluges, es miraran els desperfectes.

Morts, ferits i desallotjats pel fort temporal

La part més greu del temporal se l'ha endut, de moment, Albacete, on s'han trobat dues persones mortes a l'interior d'un cotxe. La policia ha trobat un matrimoni de vora els 70 anys  mort dins l'interior del seu vehicle, el qual havia bolcat en el Camino de la Fuente a causa dels forts aiguats de la zona. L'incident ha tingut lloc en la localitat de Caudete, en Albacete (Castella-la Manxa).

Més a casa nostra, els equips sanitaris han atés i traslladat a hospitals a tres persones de les rescatades en Ontinyent i Canals. Cap a les 10.00 hores Emergències ha enviat una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) al Camí de la Font de la Puríssima, en Ontinyent, per a assistir a un home que havia quedat atrapat per un peu després de caure's part de la teulada d'una casa. 

D'altra banda, Els servicis mèdics  han assistit a un home de 43 anys per contusions, crisi d'ansietat i per lleu aspiració d'aigua i a un altre de 58 anys per policontusions i immersió per aigua. Els dos han sigut traslladats a l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva en ambulància.

Finalment, riu Clariano s'ha desbordat al seu pas per Ontinyent. La crescuda del riu ha obligat a  evacuar a unes 40 persones afectades per la inundació, segons el servici d'Emergències  de la Generalitat, i  han sigut allotjades en l'alberg municipal,  a on es quedaran fins que passe el temporal i es valore la situació de les cases afectades.

Greus inundacions, tornados i fort onatge amb el pas de la gota freda

Els desperfectes de les inundacions són generalitzades en la Vall d'Albaida, que està registrant màxims històriques en segles. Arriben imàtgens de desperfectes en edificis i carreteres. Una de les més impactants, la destrucció del pont del segle XVI d'Aielo de Malferit. 

A més, les ratxes fortes de vent han assolat les comarques de més al sud del territori on fins i tot, s’han pogut observar fins a 2 tornados, un a Guardamar del Segura, campant per la carretera, un altre a Dénia, on ha destrossat el pavelló deportiu.

Els estralls també han arribat a primera línia de la costa, amb un temporal de primera categoria amb fort onatge que ha deixat una situació molt crítica a les platges si als ports valencians.

Altres imatges del fort temporal

El pas de la gota freda per la Comunitat Valenciana ha deixat estralls i incidències arreu. Aquests són el reculls de les imatges més impactants que ens ha deixat al llarg d'aquest dijous:

També pots llegir...