IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya es blinda amb tancament de fronteres i confinament per municipis els caps de setmana

No es podran identificar les restes de l'esfondrament del cementiri de Montjuïc

En un informe s'explica que el mètode que es va utilitzar per recollir les restes dels nínxols va ser «el pitjor possible»

El setembre del 2017 es van esfondrar 144 nínxols del cementiri de Montjuïc | Efe

Fa dos anys, el passat 15 de setembre de 2017, es produïa un tràgic incident al cementiri de Montjuïc, a Barcelona, quan 144 nínxols es van esfondrar afectant un total de 358 persones que hi havien enterrades. Ara, un informe d'un catedràtic en Antropologia Física i Forense de la Universitat de Granada, Miguel Cecilio Botella López, conclou que no es podran identificar els cossos que es van sepultar durant l'esfondrament.

Segons recull 'Crónica Global', Botella López assenyala que el mètode que es va utilitzar per recollir les restes va ser «el pitjor possible» i que això impedirà que es pugui donar nom i cognoms als ossos que es van trobar entre les restes de l'esfondrament. A l'informe, el catedràtic assegura que l'actuació inicial, que va fer l'empresa municipal que comanda Jordi Valmañan i presideix Eloi Badia, va ser «desencertada».

És per aquest motiu que, segons indica l'expert, ni CBSA ni l'empresa contractada per identificar les restes a través de mostres d'ADN podran dur a terme la identificació dels cossos. També afegeix que les mesures que es van dur a terme «no va seguir cap protocol» perquè no hi va participar «cap arqueòleg ni antropòleg» i, a més, «es van barrejar les restes humanes en munts completament desordenats sense coneixements específics en Antropologia Física i Forense».

El catedràtic assegura que serà pràcticament impossible poder identificar les restes de l'esfondrament | Cedida

 

Es van destruir dades valuoses per la identificació dels cossos

Aquesta actuació inicial es va fer sense «cap sistemàtica», assegura Botella López, i va causar la «destrucció de dades molt valuoses que, en altres circumstàncies, haguessin permès la identificació» de les restes, pot ser no de tots els sepultats però si més no, «de molts més dels que es podran identificar ara».

El catedràtic ha assegurat que «si s'aconsegueixen recuperar els ossos i fragments» d'entre les restes de l'esfondrament, es trobaran amb «milions d'ossos i fragments dels quals no serà possible la seva identificació, indiferentment del mètode que s'apliqui». Finalment, Miguel Cecilio Botella López apunta que l'única solució que resta és «realitzar un estudi d'ossera, perquè la barreja de les restes impedirà la identificació de tots o de pràcticament tots els subjectes».


Comentaris

envia el comentari