Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Tres víctimes

Les noves proves que podrien resoldre el cas Alcàsser 30 anys després

La jutgessa demana una nova anàlisi de la moqueta amb què van embolicar les tres víctimes

El cas d'Alcàsser continua obert 30 anys després, i noves proves podrien fer ara un gir definitiu a la investigació. Sí, perquè el jutjat d'instrucció que investiga els assassinats ha ordenat noves proves. En concret, s'analitzaran les restes trobades a la fossa on van ser enterrades les víctimes.

Miriam (14 anys), Toñi (15) i Desirée (14) van ser assassinades el 13 de novembre de 1992. Els cadàvers van ser trobats el 27 de gener en una fossa ubicada al barranc de la Romana, de difícil accés. 30 anys després, el principal sospitós, Antonio Anglés, segueix pròfug de la justícia.

Amb la intenció d'esclarir la veritat i demostrar la culpabilitat d'Anglès, l'acusació va sol·licitar noves proves al jutjat. Per això, la instructora ha autoritzat les anàlisis que, gràcies als nous mètodes, podrien revelar novetats importants. Per tant, estem més a prop de saber què va passar a Alcàsser?

Nova prova per saber la veritat

L'Associació Laxshmi per a la lluita contra el crim, que exerceix l'acusació popular, va fer una petició a la jutgessa. Demanava l'anàlisi de la moqueta on van ser embolicats els cossos de les tres nenes. En un primer moment, no es va poder fer perquè no s'havia localitzat la resta de la moqueta.

Imatge de la casa 'La Romana' on va tenir lloc el crim de les nenes d'Alcàsser
La casa de 'La Romana' és on van assassinar les tres nenes d'Alcàsser | Youtube

Un cop trobada, la instructora ha demanat a la Guàrdia Civil que remetin l'objecte a l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Madrid. Així doncs, la moqueta serà analitzada juntament amb altres peces trobades a la fossa. I els resultats s'inclouran dins del marc de la investigació oberta a aquest jutjat.

El servei de Criminalística de la Guàrdia Civil haurà de personar-se ara al magatzem judicial de Riba-roja (València). Allà recolliran les restes per traslladar-les al jutjat, des d'on seran enviades a Madrid per estudiar-les. Tanmateix, aquesta no és l'única prova que pot fer llum al cas.

Una altra prova que pot ser clau

El Jutjat d'Instrucció número 6 d'Alzira ha autoritzat l'anàlisi d'un tros de paper mullat que també va aparèixer a la fossa. Al seu dia es va analitzar, però els mètodes rudimentaris van impedir treure res de clar. Ara, una nova tècnica científica podria revelar informació rellevant.

El paper serà remés a un laboratori privat de Madrid, que disposa de tècniques modernes per desxifrar si hi ha algun tipus de tipografia o numeració. Hi ha la sospita que pugui ser un bitllet de bus o una entrada. Així, esperen que gràcies a les noves tecnologies puguin revelar una mica velat en el paper.

L'Associació Laxshmi ha demanat al jutjat un nou impuls processal amb les proves acordades. L'objectiu és trobar restes de sang, semen o ADN que confirmin l'autoria del crim per part dels sospitosos. També descobrir noves dades sobre el crim i les circumstàncies.

Un darrer impuls al cas

La teoria oficial assenyala Antonio Anglés com el principal inductor i autor material del segrest i assassinat de les nenes. El seu còmplice, Miguel Ricart, va estar a la presó per aquests fets. L'acusació vol accelerar la investigació per demostrar l'autoria d'Antonio Anglés abans que prescrigui.

Antonio Anglés
Antonio Anglés, principal sospitós del cas Alcàsser | EFE

Miguel Ricart va ser condemnat el 1997 a 170 anys de presó pel triple crim, i es troba en llibertat des del 2013. Antonio Anglés es va escapolir després del crim i el seu parador segueix sent un gran misteri avui dia. No descarten que estigui mort, però, tot i això, el cas continua obert i encara sense resoldre.

Primer pla de Miguel Ricart
Miguel Ricart, l'únic condemnat pel cas Alcàsser | CatalunyaDiari

Per tal d'acostar-se a la veritat, aquesta acusació ha sol·licitat l'anàlisi de pèls i altres restes forenses als vehicles de Ricart i Anglès. Cal no oblidar que el cas ha estat sempre envoltat de rumors i conspiracions. I és que per a alguns, la veritat oficial és només una tapadora.