Observadors internacionals acusen la Fiscalia de «conduir» els testimonis del judici de l'1-O

Asseguren que actuen amb «manca de proporcionalitat» i de manera subjectiva quan parlen d'un clima «d'odi, hostilitat o por»

Els magistrats del judici del procés hauran de resoldre tres qüestions sobre la participació política dels processats candidats
Els observadors ja havien qüestionat la parcialitat del tribunal encapçalat pel jutge Marchena | CEDIDA

Els observadors internacionals agrupats a International Trial Watch han assenyalat en l'informe de la vuitena setmana de judici del procés que s'han repetit entre els testimonis paraules com «odi, ambient prerrevolucionari, hostilitat i por» que, segons creuen, són «valoracions subjectives» que no guarden relació entre els acusats i els fets que se'ls imputen.

També consideren que la Fiscaliacondueix les respostes dels testimonis i parlen de «manca de proporcionalitat» entre les proves que fins ara s'han posat de manifest i les penes que sol·licita la fiscalia, de fins a 25 anys per a Junqueras. Segons els experts, la Fiscalia dona a entendre que reunir-se i cridar o cantar 'No passaran' o 'Votarem' o mirar amb «desdeny» els policies, durant el 20-S o l'1-O, poden ser mostra de sedició o rebel·lió.

Els acusa de «criminalitzar la protesta i la dissidència»

En l'informe de la vuitena setmana, International Trial Watch se centra en criticar l'estratègia de la Fiscalia. En aquest sentit, assegura que les tesis de les acusacions sobre la suposada violència que podria tenir «greus conseqüències» són el que anomena «criminalització de la protesta o la dissidència» i es basen en la limitació del lliure exercici de les llibertats i drets fonamentals de la societat civil a l'estat espanyol. 

Junqueras al judici pel procés
No observen que hi hagi proves que sostinguin les acusacions de rebel·lió | CatalunyaDiari.cat

 

També apunta que alguns dels interrogats s'han referit al que han dit d'altres testimonis i això denota, segons els observadors, que coneixien el contingut de declaracions prèvies. «Això va en contra de la garantia d'incomunicació dels testimonis durant la pràctica de la prova», recull l'informe, tot i que el judici està essent 100% televisat i es retransmet en 'streaming' des del portal del mateix Tribunal Suprem. 

Tornen a demanar que es vegin les gravacions policials

A més, lamenta que les parts continuïn sense conèixer el calendari complet del judici ni l'ordre en què es completarà la prova testifical, un fet que dificulta «enormement» la preparació dels interrogatoris. 

Com en altres setmanes, continuen exposant els problemes que suposa la decisió del tribunal de no deixar contrastar els testimonis amb els vídeos aportats a la causa i que això fa que no es permetin aflorar contradiccions. Especialment en setmanes on hi ha desenes de policies que neguen que haguessin colpejat votants o fet ús de les seves defenses. Segons els observadors, no mostrar els vídeos té efectes directes en la valoració de la prova que pugui fer-ne el tribunal. 


Comentaris

envia el comentari