Nova onada de robatoris per venda i consum de droga a la Jonquera

L'alcaldessa ha demanat més col·laboració judicial per frenar la conflictivitat a la zona

Imagen de archivo de los Mossos d'Esquadra
Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra | CatalunyaDiari.com

Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera (Alt Empordà), ha afirmat que la població està patint una nova onada de robatoris atribuïts a un grup de venda i consum de droga que ja va donar problemes l'hivern passat, provocant un increment de delictivitat a la zona. 

Els últims mesos han estat «tranquils», segons paraules de Martínez, però alguns dels delinqüents que durant l'hivern passat van augmentar la conflictivitat a la zona, i que han estat un temps a presó, ja n'han sortit i han reprès les seves activitats delictives.

Lladres reincidents a la Jonquera per la venda i consum de droga

En la majoria de casos es tracta de persones amb problemes amb el consum de droga, i l'alcaldessa ha demanat a la justícia que actuï i ajudi per evitar que aquestes persones estiguin entrant i sortint de presó constantment, ja que tan bon punt tornen a trepitjar el carrer, repeteixen les seves conductes. 

La presència policial a la zona no és suficient, segons l'alcaldessa i la plataforma ciutadana que es va conformar després de la primera onada de delictes, ja que no evita els robatoris: «aquest dimecres mateix van detenir dues persones per robar tres vegades en un bar, i l'endemà ja eren al poble», ha afirmat. 

65 detencions en l'operació 'Netto' del passat hivern

La complicada situació que es viu a la Jonquera va començar l'hivern passat, durant els últims mesos del 2017. En aquell moment, la delictivitat al municipi va incrementar considerablement, amb una onada de robatoris dins d'establiments i de cases privades que va provocar el malestar entre els veïns. 

A raó d'aquesta inseguretat, va néixer una plataforma ciutadana que recollís les queixes dels veïns i reclamés solucions urgents al consistori i a les forces de seguretat. Precisament, els Mossos d'Esquadra van haver de desplegar l'operació 'Netto', un ampli dispositiu policial que va acabar amb 65 detencions, la majoria d'elles de persones reincidents. 

En la mateixa operació es van fer una desena de registres en què es van decomissar diverses substàncies estupefaents: 487 grams de cocaïna, 162 grams d'heroïna, 351 grams de marihuana i 220 d'haixix. Tot i això, només 2 dels 65 detinguts va entrar a presó. 

La Guàrdia Civil va continuar fent actuacions a la zona, i el passat mes de juliol van desmantellar un pis que s'havia convertit en un punt de venda i consum de drogues.

Increment de la delictivitat des de l'estiu

Un cop passada l'època estival, l'alcaldessa Sònia Martínez ha confirmat que la Jonquera ha tornat a patir una onada de diversos robatoris a cases i establiments comercials, i que estan relacionats amb el passat episodi. Precisament, els robatoris han coincidit amb el temps amb la sortida de presó d'un dels detinguts de l'operació 'Netto'. 

«Va sortir la setmana passada i el cap de setmana ja havien entrat a diversos domicilis», ha explicat l'alcaldessa, qui ha animat a les persones afectades a denunciar ràpidament els fets. «Són multireincidents i per l'aparença que tenen són drogaddictes, que creiem que roben per poder continuar consumint», ha insistit Martínez. 

La plataforma de veïns que va néixer arran d'aquest episodi d'inseguretat ha donat la raó a les paraules de l'alcaldessa. Segons el seu portaveu, Fitu Guillen, creuen que fins i tot hipodria haver diversos narcopisos pel municipi, perquè «abans es trobaven xeringues al carrer, però ara no se'n veuen».

La inseguretat, a poc a poc, s'està tornant a apoderar de la Jonquera, fins al punt que una veïna ha patit fins a tres robatoris en només uns dies. Per aquesta raó, els veïns i el consistori reclamen que «la justícia vagi de la mà amb la feina policial», de manera que els lladres no tornin al carrer al cap de poques hores de ser detinguts i puguin tornar a fer-ho. 

Tant la plataforma com l'Ajuntament s'han personat ja com a acusació particular contra els delinqüents detinguts el passat hivern, i asseguren que mantindran la seva postura i seguiran personant-se com a acusació per tal d'aconseguir que la calma torni a la Jonquera. 


Comentaris

envia el comentari