IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Onze detinguts per falsificar tiquets de metro per valor de 2.000.000€ a Barcelona

Entre els detinguts, un vigilant de seguretat que robava les bobines verges per imprimir-hi a sobre els tiquets falsos | Els Mossos han desarticulat dos grups criminals, amb el mateix modus operandi que dues bandes desarticulades el mes de juny

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una banda criminal que es dedicava a la falsificació de títols de transport de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona, qui gestiona la xarxa de metro i autobusos a la ciutat i a l'àrea metropolitana. Durant les investigacions s'han pogut detenir onze persones i entre els detinguts hi ha un vigilant de seguretat del Metro, que aprofitant quan estava de servei, furtava bobines de tiquets buides que després venia al mercat il·lícit per tal de poder fer les falsificacions.

La investigació es va iniciar el mes de gener de 2018 quan Renfe va denunciar la sostracció de set bobines de títols verges de transport de l'interior de les seves instal·lacions. Arran d'aquesta denúncia, la Unitat d'Investigació de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (ASTMET) va iniciar una investigació per esbrinar qui les havia robat.

A mesura que la investigació avançava, les sostraccions de bobines es continuaven produint. Els Mossos van orientar la seva investigació en una persona relacionada amb l'empresa i que tenia accés a llocs restringits. Finalment la policia va saber que era un dels vigilants de seguretat que robava aquestes bobines verges. Per les dades recopilades pels Mossos, el vigilant de seguretat detingut ha sostret més de 50 bobines i les ha venut al mercat il·lícit. Amb cada bobina es poden clonar gairebé 2.000 títols de transport.

Aquestes bobines, segons els Mossos, tenen una sortida ràpida en el mercat il·lícit atès que proporcionen el suport original que permet clonar les targetes de transport majoritàriament T-10 i T50/30. Aquestes falsificacions són venudes per un preu significativament inferior a l'oficial a les estacions. L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha col·laborat en la investigació des de la vessant tècnica en la detecció i l’anàlisi dels títols clonats i estima que el perjudici econòmic causat supera els 2.000.000 euros.

Imatge dels Mossos amb les tiquets falsificats, trobats a casa dels detinguts.
Imatge dels Mossos amb les tiquets falsificats, trobats a casa dels detinguts. | CME

Amb la identificació del responsable de la sostracció de les bobines, els investigadors van poder estirar el fil i identificar l'estructura i les funcions de les altres persones que estaven al darrera de les falsificacions. Amb les onze persones detingudes, deu de dos grups criminals que es dedicaven a falsificar els títols de transport, més el vigilant de seguretat, els Mossos donen per desmantellada tota l'estructura de les bandes.

Tres nivells d'organització: robar les bandes, falsficar i vendre en estacions

Les bandes estaven clarament organitzades, fet que permet als Mossos imputar als detinguts, a més falsificació de document mercantil, estafa, furt i apropiació indeguda, també grup criminal. En un primer nivell hi havia el vigilant de seguretat, que robava les bobines i les venia. En un segon nivell hi havia els receptadors de bobines i productors massius a gran escala dels títols falsificats. Finalment, en un tercer nivell, hi havia les persones que s'encarregaven de les tasques de distribució i que eren els venedors directes en mercats ambulants, al carrer o a altres detallistes, que també revenien aquestes targetes a un preu superior.

Els detinguts imprimien a sobre de les bobines verges els tiquets de transport.
Els detinguts imprimien a sobre de les bobines verges els tiquets de transport. | CME

 

Les detencions es van realitzar en el marc d'un dispositiu policial que va tenir lloc aquest dimarts, 20 de novembre, a l'Hospitalet de Llobregat, Barcelona i Badalona, amb l'entrada i escorcoll judicial en dos domicilis i un local. Els agents van intervenir diverses impressores multifunció i gravadors de bandes magnètiques amb títols a l'interior en producció, ordinadors, 2.200 títols verges i 1.932 títols de transport falsificats, parts de bobines, més de 8.000 euros, diverses dosis de metamfetamina, cocaïna i marihuana una arma de foc i una defensa elèctrica. Els onze detinguts passaran a disposició judicial aquest matí de dijous, 22 de novembre.

El mateix modus operandi que una altra banda desarticulada pels Mossos

No és el primer cop que els Mossos desmantellen una organització criminal amb el mateix modus operandi. Un vigilant de seguretat també era l'encarregat de robar bobines verges per vendre al mercat il·lícit i que després es poguessin fer les falsificacions. El mes de juny d'aquest 2018 es van detenir catorze persones a Barcelona i Sant Boi.


Comentaris

envia el comentari