Un jutjat de Barcelona reconeix l'orfandat absoluta a una menor «desatesa» pel seu pare

El jutge considera que el progenitor «no s'ha interessat ni ha cobert les necessitats afectives i econòmiques» de la seva filla

La pequeña se encuentra actualmente ingresada con un estado de salud «muy grave»
Reconeixen l'orfandat absoluta a una menor «desatesa» pel seu pare. | Cedida

El Jutjat Social número 33 de Barcelona ha reconegut l’orfandat absoluta a una menor després de considerar que el seu pare i únic progenitor «no s’ha interessat ni ha cobert les necessitats afectives ni econòmiques de la filla». Segons apunten diversos mitjans, el pare de la menor no percebia la pensió de viduïtat i havia perdut la pàtria potestat sobre la seva filla.

Així doncs, en la sentència, el jutge considera que «l’absoluta desatenció» del pare i la situació de manca de recursos de la menor justifiquen l’increment de la prestació d’orfenesa fins al 52% de la base reguladora contra el criteri que sosté tant el Tribunal Suprem com el Constitucional, els quals estableixen que per accedir a l'orfandat absoluta cal acreditar la pèrdua dels dos progenitors, segons recorda el Col·lectiu Ronda.

Un criteri diferent del Suprem i el Constitucional

En aquest sentit, el Col·lectiu Ronda diu que la normativa estableix que en el cas de defunció dels progenitors o si en la mort d’un dels dos no existeix cap beneficiari de la pensió de viduïtat, aquesta prestació s’incrementarà en l’import resultant d’aplicar un 52% addicional a la base reguladora.

D’altra banda, el despatx d'advocats explica que, habitualment, l’argument utilitzat tant pel Suprem com pel Constitucional per sostenir aquest criteri és el fet que existeixen casuístiques molt diverses que poden impedir al progenitor supervivent accedir a la viduïtat i que, per tant, no es pot deduir inequívocament d'aquest fet que hi hagi incapacitat econòmica per part del progenitor per cobrir les necessitats de l'orfe.

El pare de la menor havia perdut la pàtria potestat

No obstant això, aquest criteri dels dos tribunals ha donat peu a nombroses resolucions que contradiuen l’esperit de la norma de garantir la protecció del menor davant una possible situació de necessitat basant-se únicament en l'existència d'un dels progenitors.

Contràriament als dos tribunals, el Jutjat Social número 33 de Barcelona ha dictat una resolució que opta per fer «una interpretació finalista del precepte legal d'aplicació» per rectificar el criteri de l'Institut Nacional de la Seguretat Social i reconèixer la condició d'absoluta orfandat a una menor sota tutela d'una família d'acollida.

En aquest sentit, cal recordar que la jove tenia reconeguda una prestació d’orfandat per la defunció de la mare, però li negaven l’orfandat absoluta argumentant que el pare continuava viu, tot i no percebre la pensió de viduïtat i haver perdut la pàtria potestat sobre la seva filla per resolució judicial prèvia d'un jutjat de Mataró.  


Comentaris

envia el comentari