IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Brians ratifica el tercer grau a Oriol Pujol

Pujol serà traslladat a un centre de règim obert, on haurà d'anar a dormir cada dia excepte els caps de setmana

Oriol Pujol, amb Xavier Melero, ha conegut avui que podrà sortir de la presó  | cedida

La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha decidit ratificar el tercer grau que la Junta de Tractament de Brians 2 va proposar unànimement per a Oriol Pujol, condemnat pel cas de les ITV. El tercer grau serà efectiu a partir de la propera reunió de la Junta de Tractament de la presó, que se celebra ordinàriament cada dijous.

Pujol serà traslladat a un centre de règim obert, on haurà d'anar a dormir cada dia excepte els caps de setmana. Hi haurà d'estar vuit hores al dia. Els interns amb arrelament a Barcelona que accedeixen al tercer grau tenen com a destinació el mòdul de règim obert de Brians 1 o els centres oberts de Trinitat o Wad Ras. Pujol va ingressar voluntàriament a Brians 2 el 17 de gener. Les mesures de seguretat en aquests centres oberts són més atenuades i hi ha un major contacte amb el medi comunitari perquè l'intern s'incorpori progressivament a la vida en llibertat.

 

  

  

La fiscalia pot presentar recurs contra la decisió

  

Contra la decisió de la Secretaria de Mesures Penals la fiscalia pot presentar recurs. En aquest cas, el jutge de Vigilància Penitenciària resol, després de demanar els informes al centre penitenciari. Aquesta resolució té forma d’interlocutòria, que manté o revoca el tercer grau. Si la decisió del jutge és la revocació del tercer grau, podria passar que la resolució tingués efectes suspensius, i aleshores es deixaria sense efecte de manera immediat el tercer grau, tot i que l'intern presenti recurs davant de l'audiència provincial. Si no és el cas, el jutge pot mantenir el tercer grau mentre no es pronunciï l'audiència.

Jordi Pujol i Oriol Pujol, en arxiu  | Cedida

  

  

Si el jutge de Vigilància Penitenciària revoca el tercer grau ho comunica al centre penitenciari a la Secretaria de Mesures Penals, que classifica llavors l'intern en segon grau i torna novament a la presó ordinària. A Catalunya, un de cada tres condemnats comença el compliment de la pena amb un tercer grau (799 de 2.635 el 2018). En total, de les 8.484 persones que compleixen pena de presó, 1.650 ho fan en aquest règim, el que suposa el 26% dels interns classificats.

  

  

Els criteris tècnics que es valoren per aprovar una proposta de classificació inicial en tercer grau són la longitud de la pena, el risc de reincidència o de trencament de condemna, les característiques personals i socials del pres, si es tracta del primer ingrés, el suport familiar, si té feina fora, la conducta dins del centre i la participació en el seu programa individual de tractament, entre d'altres. 


Comentaris

envia el comentari