Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
PAH

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca posa fi a l'ocupació de l'Ajuntament de Barcelona

La PAH aconsegueix una reunió a quatre bandes amb Ajuntament de Barcelona, Govern i Estat

PAH

La PAH va ocupar el 'hall' de l'Ajuntament de Barcelona per demanar la creació d'un comitè d'emergència, a més d'una primera reunió amb ells | Catalunya Diari

ACTUALITZACIÓ 19/07/2019 a les 9.03 hores

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca va ocupar ahir l'entrada de l'Ajuntament de Barcelona, i van sortir-hi set hores després amb el pacte d'una reunió el pròxim dilluns a quatre bandes. La PAH hi assistirà juntament amb el govern d'Ada Colau, amb el de Quim Torra i amb el de Pedro Sánchez per negociar un pla d'emergència que permeti donar resposta a les més de 600 famílies desnonades a Barcelona que no tenen accés a un «allotjament digne».

Han abandonat l'edifici set hores després

Així ho ha anunciat el portaveu de l'entitat, Santi Mas de Xaxàs, davant la porta del consistori barceloní, un cop els membres de la PAH que ocupaven l'edifici l'hagin abandonat després de més de set hores de protesta. Mas de Xaxàs, ha recordat que aquestes famílies es troben allotjades en llocs «precaris» i «temporals», molts dels quals, segons ha dit, no compleixen les mínimes condicions de salubritat.

A la reunió del dilluns vinent i hi haurà representants de la delegació del govern estatal a Catalunya, del Govern i del consistori.  «Hem aconseguit el que diuen que és impossible», ha afirmat Mas de Xaxàs, que és «asseure les tres administracions en una mateixa taula». El portaveu de la PAH també ha explicat que la situació que viuen les 600 famílies desnonades és «dura», ja que «venen de l'angoixa, del patiment i de la incertesa d'un desnonament» i després passen per la incertesa de no saber on viuran o de si podran entrar a la mesa d'emergència, que d'altra banda, té una llista d'espera de dos anys, ha remarcat. A més, ha criticat que sovint se'ls dona allotjaments provisionals que no tenen les condicions de dignitat exigibles i que, a més, acaben perdent la condició de provisionalitat per passar a ser els habituals.

Ada Colau els hi dona la raó

L'alcaldessa de Barcelona ha donat «tota la raó» a la PAH, ha reconegut que cal reduir la llista d'espera de la mesa d'emergència i ha assegurat que estan en «contacte permanent»,  així com amb la resta d'entitats relacionades amb qüestions d'habitatge. Colau també ha dit que el govern és «el primer que està preocupat i indignat amb la situació de la mesa d'emergència» i ha reclamat a la Generalitat que «faci la seva part».

«Estem fent més i estem disposats a fer més encara amb les competències que tenim», ha dit Colau, que ha retret a la Generalitat que no assumeixi les responsabilitats que li pertoquen en aquesta qüestió.  «Les solucions no podran arribar només de l'Ajuntament», ha remarcat la regidora d'Habitatge, que ha exigit a l'Estat i a la Generalitat que facin «els màxims esforços» en matèria d'habitatge. En aquest sentit, Martín ha celebrat la «ràpida» resposta a la petició de reunió de la resta d'administracions.

La PAH va ocupar l'entrada de l'Ajuntament de Barcelona

Fa pocs dies que el Govern de l'Ajuntament de Colau i Collboni va començar a funcionar, però de moment ja es troben amb la primera incidència que han de solucionar. Els membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha ocupat a mig matí d'avui dijous el 'hall' de l'Ajuntament.  Segons han comunicat, ho fan per exigir a l'alcaldessa, però també al president Torra i a la delegada del Govern espanyol, Teresa Cunillera,  els reallotjaments dignes per a les famílies que han estat desnonades.

Colau ara s'ha trobat amb la protesta d'una entitat que ella mateixa liderava fa uns anys, abans de ser alcaldessa. Els activistes de la PAH han entrat a l'edifici  amb matalassos i tendes de campanya, fet que dóna indicis que tenen la intenció de quedar-s'hi per molt de temps.

Volen denunciar que ara mateix hi ha unes 600 persones procedents de desnonaments fets a la ciutat de Barcelona i que, encara que hagin estat reubicats en nous habitatges, es troben en una situació de  «precarietat i temporalitat», «en pensions indignes, moltes d'elles amb evident mancança d'higiene o seguretat».

Els desnonats pateixen una «violació dels drets humans»

Segons han explicat representants de la PAH, ja fa molts mesos que han posat en alerta a totes les institucions d'aquesta situació,  la qual qualifiquen de «violació dels drets humans». Però, a banda, també asseguren que sempre reben la mateixa resposta: que «no hi ha pisos» i «no tenim cap altra solució». Per això, avisen que «no desocuparem l'Ajuntament de Barcelona sense  la creació i una primera reunió d'un comitè d'emergència», on formin part les tres administracions responsables d'aquesta situació: l'Ajuntament, la Generalitat i el Govern espanyol.

Els portaveus de la Plataforma critiquen que s'hagi assignat la feina de reallotjar famílies desnonades a una empresa del sector turístic: 'Snow Travel'. A més, demanen al consistori que revisi i canviï el conveni signat.

PAH
La PAH ha entrat a mig matí, i no tenen intenció de marxar fins a aconseguir els seus propòsits | Catalunya Diari

 

Dades desoladores: 644.718 famílies desnonades en un any

Calculen que ara mateix hi ha unes  1.500 famílies a Catalunya esperant un habitatge d'emergència. D'aquestes més de mil famílies, 550 són de Barcelona. La PAH assenyala la urgència que corre que ara mateix la llista d'espera per a entrar a pisos es posi a zero: «Les famílies no poden esperar més  i no són responsables de les nul·les polítiques d'habitatge fetes durant aquests anys en les diferents institucions».

Segons la PAH, en l'última dècada s'han desnonat 644.718 famílies a Espanya. Catalunya, segons la Plataforma, lidera el rànquing del país, amb  11 desnonaments diaris només a Barcelona.

També et pot interessar...