Paracetamol, ibuprofeno i nolotil: claus per un ús responsable

Què prendre, dosis recomanades i altres consells sobre el consum dels principals analgèsics
L'ibuprofeno i el paracetamol es poden adquirir sense recepta | Cedida

L'arribada de les baixes temperatures i, amb elles, dels refredats fa que moltes persones recorrin a medicaments com el paracetamol, l'ibuprofeno o el nolotil per alleujar el malestar, analgèsics que són a l'abast de tots sense recepta

 

Si bé cal subratllar que no han de prendre's medicaments sense prescripció mèdica, la veritat és que la pràctica comuna és recórrer a ells quan es té algun tipus de dolència lleu. 

 

És per això que a la Cadena SER han recopilat, juntament amb un metge de família, Paulino Cubero, alguns aspectes importants d'aquests fàrmacs com les dosis recomanades, per a quins casos estan indicats i una sèrie de consells útils per fer un ús correcte d'ells en cas de molèsties lleus.

Paracetamol 

Està indicat per a febre, dolors breus i moderats o artrosis. Es tracta, sense cap dubte, de l'analgèsic més utilitzat i el més «segur» en el cas que s'opti per l'automedicació, ja que són molt escasses les reaccions al·lèrgiques que pot produir. 

La dosi estàndard a consumir ha d'estar entre els 500 i els 650 mil·ligrams cada 8 hores i la màxima, d'1 gram cada sis. Cal tenir especial compte que és tòxic si es consumeixen més de 6 grams al dia i pot produir alteracions en els pacients que sofreixin alguna malaltia hepàtica.

Ibuprofeno

Es tracta de l'antiinflamatori més indicat en casos de traumatismes, maldecaps, dolors menstruals, musculars i ossis i febre, entre uns altres. D'altra banda, cal tenir especial compte, ja que pot provocar problemes digestius com sagnats d'estómac. 

Igualment, pot implicar dany renal i augmentar la tensió arterial, per la qual cosa no han de consumir-lo els pacients amb problemes cardiovasculars. Quant a la seva dosi estàndard, ha de situar-se entre els 400 i els 800 mil·ligrams cada vuit hores.

 

Ibuprofeno, indicat en casos de traumatismes  | Cedida

Nolotil 

Igual que el paracetamol, destaca la seva seguretat, ja que es digereix fàcilment i sense ocasionar problemes com podria ocórrer en el cas de l'ibuprofeno. Està recomanat per a casos de còlics, febre, dolors interns, postquirúrgics o dentals. 

Tot i que es tracta d'un dels medicaments més recorreguts a Espanya, cal destacar que en països com Estats Units i Regne Unit no es comercialitza a causa dels seus efectes secundaris, ja que pot provocar la destrucció dels glòbuls blancs. Es recomana prendre les càpsules de 575 mil·ligrams.