Fotomuntatge de la víctima amb l'assassí.

Paula va fer una foto al seu assassí just abans de morir per salvar el seu fill

Paula Ruiz ha permès detenir quatre membres d'una perillosa banda que sembra el terror als carrers

Sant Cristobal de las Casas (Mèxic), dissabte 19 de febrer, onze de la nit. Un assaltant acaba de robar la motocicleta del fill de Paula Ruiz, i aquesta dona de quaranta-un anys s'interposa entre tots dos per evitar la tragèdia. Abans de rebre un tret mortal al pit, aconsegueix fer una foto amb el mòbil.

L'última foto que va fer la víctima abans de morir va ser clau per a la detenció de quatre subjectes relacionats amb l'assalt. A la imatge emmagatzemada al mòbil de la Paula apareixia l'assassí abillat amb un casc i empunyant la pistola. El crim torna a mostrar la tragèdia de la violència quotidiana al país.

La Paula era mare soltera i tenia quatre fills, que ara queden orfes de la seva protecció. El seu gest heroic, en salvar la vida del seu fill i conduir a la policia fins als criminals, ha esdevingut tot un símbol. Aquests dies se succeeixen les concentracions demanant la fi de la impunitat i la violència.

La darrera foto de la Paula

La Paula treballava com a recepcionista en un hotel i cada nit el seu fill Alejandro anava a recollir-la per portar-la a casa. Dissabte, cap a les 23.00 hores, el noi va estacionar la seva motocicleta en un carrer proper a l'hotel i es va dirigir a buscar la seva mare. En tornar tots dos, el vehicle ja no hi era i van començar a buscar-lo.

Fotografia de Paula Ruiz.
Paula Ruiz era mare i tenia 41 anys. | CEDIDA

A pocs carrers van veure un home empenyent el vehicle mentre un altre l'esperava a bord d'una altra motocicleta. Paula i Alejandro es van encarar amb el tipus i aquest va treure una arma de foc apuntant contra el jove. En un darrer gest d'heroïcitat, la dona es va interposar entre l'assaltant i el fill.

La Paula va rebre un tret al pit i va caure a terra amb el mòbil a la mà, mentre els delinqüents emprenien la fugida. El seu fill va trucar als serveis d'emergències, que van traslladar la dona malferida a l'hospital. La Paula va morir poc després, però la seva última foto va ser clau per resoldre el crim.

Van detenir els criminals

Les autoritats van accedir al dispositiu de la dona morta i van trobar la foto feta un segon abans del fatal tret. L'assassí va prémer el gallet del revòlver que va matar a la Paula, però aquesta va tenir temps de disparar l'última foto que va delatar l'assassí. Dos dies després del crim, van detenir quatre persones.

Els acusen d'homicidi i robatori amb violència, a més de possessió d'armes de foc, cocaïna i marihuana. La policia va detenir primer a Pedro i a Sergio Antonio, en possessió d'una pistola i grans quantitats de cànnabis. Poc després van arrestar a Rigoberto i a Yareli Concepción, de 21 i 27 anys.

La policia ha identificat a Pedro com l'home que surt a la foto, i per tant, autor del tret que va acabar amb la vida de la Paula. Tots quatre han quedat arrestats en espera que l'autoritat judicial aclareixi la seva responsabilitat en els fets. El crim ha provocat indignació a una ciutat marcada per la violència.

La banda dels 'Motonetos'

La ciutat de Sant Cristóbal de las Casas, a Chiapas, està presa pels 'Motonetos', una banda de sicaris que cometen delictes a bord d'una moto. Els atribueixen una desena de crims i establir un veritable estat de terror als carrers. Fa unes setmanes van provocar la mort d'una nena de set anys.

També es vincula als 'Motonetos' amb l'assassinat del periodista Fredy López Arévalo l'octubre del 2021. Els veïns estan farts i fa temps que denuncien la sensació d'inseguretat que viuen al sortir al carrer. Exigeixen una acció més decidida per aturar els criminals i desarticular aquesta banda.

Gràcies a l'heroïcitat de la Paula, ara han pogut aturar quatre dels membres d'aquesta organització criminal. Però el preu que ha pagat és molt alt, deixant quatre fills orfes de la seva mare. «S'enfronten a un futur sense la presència i la protecció de la seva mare», han lamentat en un comunicat.