Les pluges estan sent excepcionalment abundants aquesta tardor a Catalunya causant estralls importants, sobretot en la mobilitat. Les inundacions i els talls de carreteres i de vies de tren per esllavissades són ja un clàssic, però aquest dimarts hem tingut una de les conseqüències més greus dels últims temporals a Vacarisses, al Vallès Occidental.
Una esllavissada ha provocat el descarrilament d’un tren de la línia R4 de Renfe Rodalies aquest dimarts al matí en aquesta zona, causant un mort i desenes de ferits. Es dona la circumstància que, just en aquest punt, els aiguats van ser especialment intensos el dijous de la setmana passada, dia 15 de novembre, quan el temporal va deixar de 100 a 200 l/m² entre el Vallès Occidental i el Baix Llobregat.
Concretament a Vacarisses, el temporal va descarregar prop de 100 l/m² al centre d’aquets municipi en poques hores, però zones tan properes, com ara Viladecavalls, van rebre encara més aigua, superant els 120 l/m² amb l’obertura d’un gran esvoranc, la caiguda de murs i despreniments de patis de cases que van obligar a desallotjar els veïns. Rubí es va endur la part grossa dels aiguats amb 195 l/m².
Molta aigua en un sol dia que es va acumular a la gran quantitat de pluja caiguda enguany a la zona, cosa que ha fet que a Vacarisses ja portin al voltant de 1.000 l/m² aquest 2018, dada que també igualen altres municipis catalans, com ara Barcelona ciutat. Tot plegat ha debilitat molt el terreny, que no drena més aigua, està molt tou i raja aigua per tot arreu, raó per la qual la caiguda d’arbres o les esllavissades, com la que hi ha hagut avui i que ha provocat una autèntica desgràcia, estan a l’ordre del dia.
Una zona rocosa molt sensible a la pluja
Es dona la circumstància que les vies de Renfe passen just per una tartera de terra i pedres en aquest punt ubicat als contraforts de les muntanyes prelitorals de Barcelona. Per tant, la zona és sensible a situacions meteorològiques extremes, especialment a la pluja. De fet, el març de l’any 2011 ja hi va haver una esllavissada amb descarrilament que va provocar 11 ferits, i el 2009 també hi va haver un despreniment.
Precisament, el dijous passat, just quan el temporal estava castigant amb duresa el Vallès Occidental, un maquinista va gravar com queia l’aigua en cascada des de les roques fins a les vies de tren, cosa que obligava a reduir la marxa en aquest punt. Unes imatges que donen fe de la intensitat de les pluges i de la debilitat del terreny, que està massa moll, però que també posen seriosament en entredit la seguretat de la zona i el manteniment de la mateixa.
EXCLUSIVA @Tv3cat ha tingut accés a unes imatges recents del lloc on avui ha descarrilat el tren a Vacarisses. Les imatges, gravades per un maquinista, són de diumenge. El tren que circulava per aquest tram de la R4 va haver de reduir la marxa #ElsMatinsTV3 pic.twitter.com/UasJTbYD6O
— Els matins TV3 (@elsmatins) 20 de novembre de 2018
Fa quatre dies circulava per les xarxes socials (no tinc autor) aquest video del lloc on avui hi ha l'accident de #Vacarisses . Molt trist. Es un tram de línia en que les trinxeres sempre han portat problemes. @rodalies @transportpublic @transportcat @elsmatins @324cat #ferrocat pic.twitter.com/qxage5tAvc
— Joan C. Salmeron (@JoanCSalmeron) 20 de novembre de 2018
Més enllà de la investigació dels fets, que determinarà si s’havien pres les mesures necessàries per evitar despreniments, el que està clar és que les vies que passen per zones rocoses o boscoses tenen un grau de perillositat en casos de meteorologia extrema. En altres temporals, tant aquesta línia (R4) com altres que passen per llocs similars, com ara la R3 que arriba a Vic, han patit de forma regular talls a causa de despreniments i caigudes d’arbres.