Una «pluja de projectils» s'escapa dels límits de la base militar de Sant Climent Sescebes

La plataforma Alto El Foc a l'Albera assegura que van obligar uns veïns del nucli de Vilartolí a refugiar-se

La plataforma Alto El Foc a l'Albera ha denunciat que una «pluja de projectils» es va escapar aquest dijous dels límits de la base militar de Sant Climent Sescebes (Alt Empordà). La ràfega de trets, cap a una desena, va caure a escassos 100 metres d'un habitatge del nucli de Vilartolí i va sorprendre els veïns, que van haver de refugiar-se. Eren poc després de les sis de la tarda. Aleshores, s'estaven fent pràctiques de tir a l'interior de la base.

Una de les veïnes, que ha entrat una queixa a l'Ajuntament, reclama al consistori que faci «tot allò que sigui necessari» perquè no torni a passar. Aquesta no és la primera vegada que s'escapen projectils fora dels límits del camp de tir. L'alcaldessa, Olga Carbonell, diu que s'han posat en contacte amb responsables de la base militar i que han negat que haguessin llençat projectils en aquesta zona perquè «diuen que estaven disparant en sentit contrari».

Segons ha denunciat la plataforma Alto El Foc a l'Albera, la «pluja de projectils», així la defineixen, va tenir lloc pels voltants de les sis de la tarda. Ahir, precisa la plataforma, «com tants altres dies de l'any», els militars de la base estaven fent pràctiques de tir. Però una ràfega de projectils va escapar-se dels límits i va anar a impactar en una zona boscosa, situada a pocs metres d'un habitatge del nucli de Vilartolí de Baix.

  

  

«Els militars estaven disparant des de dalt del turó quan la meva companya va escoltar uns xiulets
Des de la base militar de Sant Clement Sescebes negen els fets | Cedida

  

«Jo em trobava més amunt, i els fills dels meus veïns estaven damunt el turó que hi ha a continuació d'allà on van caure els impactes», recull a l'escrit. «Vam sortir del camp immediatament i a continuació vaig trucar al 112; aleshores eren exactament les 18:29», hi afegeix. A la queixa, subratlla que «afortunadament, no hi va haver víctimes» però demana a l'Ajuntament de Sant Climent Sescebes que faci «tot allò necessari» per evitar que fets com aquest tornin a passar.

  

  

  

era «impossible» que els projectils arribessin fins aquest punt perquè estaven disparant «just en sentit contrari»

  

De fet, aquest no és el primer cop que hi ha projectils que s'escapen dels límits de la base militar. L'octubre del 2015, també va passar un episodi similar. En aquest cas, els impactes van caure en boscos d'Espolla (Alt Empordà), a escassos 200 metres d'un mas de la zona d'Els Vilars. En aquella ocasió, els veïns van trobar més d'una dotzena d'impactes, arbres trencats i nombrosos casquets de morter dispersos per la muntanya.

  

  

«sembla com si aquest cop disparessin contra el poble»

 

També et pot interessar...