Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La poderosa màfia pakistanesa, rere la venda ambulant de cervesa a Barcelona

Dues bandes de llauners es disputen el control del tràfic de droga en zones turístiques a cops de matxet

Els llauners capten els turistes a peu de carrer i els acompanyen a pisos okupats on amaguen la droga   | Cádiz Directo

 

El centre de Barcelona viu una veritable guerra de bandes pakistaneses. El que aparentment sembla una lluita de llauners pel control de zones turístiques com la Rambla, la plaça Reial i voltants, és en realitat una veritable màfia que viu del mercat negre d'èxtasi, marihuana i cocaïna, entre altres substàncies, amb el focus posat en els turistes que busquen aguantar el ritme de la festa barcelonina a qualsevol preu.

Els llauners són la tampa. Pesquen els estrangers en ple carrer, oferint-los la droga sense filtre. I piquen. Els capten demanant-los si volen un 'coffee shop', explica 'El Periódico' en una investigació pròpia. «Coffee shop? Marihuana i més coses», diu un dels llauners a l'infiltrat. «Cocaïna, pastilles? D'acord», menteix ell, comprovant amb quina facilitat el llauner li indica que té la solució a només cinc minuts i que l'acompanya

[predef]fb-catalunya-345[/predef]

Enfrontaments a cops de matxet

A la pregunta de si és una associació legal, el presumpte traficant somriu. Són els 'punters', els peons a peu de carrer que condueixen els turistes cap als carrerons del Gòtic i el Raval perquè el negoci rutlli. No són pocs els pakistanesos que recorren els carrers més transitats de la ciutat comtal venent begudes en llauna. Però «els diners no estan en la cervesa, estan en la droga», afirma un agent de policia.

Ara les disputes entre dues bandes de venedors, la majoria originaris de Pakistan, Índia i Bangladesh, per fer-se amb el control del negoci, ajuden la policia catalana a avançar en la seva operació contra una màfia ben organitzada, però que s'enfronta pel assumir el poder. L'últim assalt va tenir lloc la nit d'aquest passat dissabte, en una baralla a cops de matxet de més de 30 centímetres, just davant la comissaria de la Rambla. El resultat, un apunyalat i un nou cop en la sensació de seguretat dels barcelonins.

Explotació laboral, tràfic de drogues i primers passos en la prostitució

«És clar que ens preocupa el que està passant entre aquests dos grups, i estem a sobre d'ells per a resoldre-ho», expliquen fonts policials al mitjà citat. Segons expliquen, el problema és que la màfia pakistanesa, un col·lectiu minoritari a Barcelona, «ha estès els seus tentacles  molt més enllà de la venda de llaunes».

Un altre agent assegura que estan implicats en explotació laboral, ja que tenen gran facilitat per falsificar documents d'identitat, tràfic de drogues i que ara comencen a endinsar-se en el negoci de la prostitució. A més, és sabut que recapten comprant telèfons mòbils que després venen per peces a negocis de reparació ubicats al Raval. 

Baralla
El passat cap de setmana una baralla entre bandes deixava un ferit molt greu per apunyalament a la Rambla   | TELECINCO 

Els llauners, presumptes autors d'un assassinat a Razzmatazz

La setmana passada la policia va portar a terme una operació contra els llauners traficants, desmantellant dos pisos okupats on amagaven cocaïna, marihuana, 755 pastilles d'èxtasi i 2.400 unitats de potenciadors sexuals. La droga intervinguda hauria sumat un total de més de 20.000  euros al mercat negre.

La lluita dels Mossos i la Guàrdia Urbana per acabar amb la màfia i amb els seus enfrontaments interns fa mesos que dura. La investigació continua, sota secret de sumari, després de l'assassinat d'un home de Mali davant la discoteca Razzmatazz el passat febrer, que podria tenir relació amb la guerra de bandes.

Un dels amics de la víctima, Saryo Bosany, assegura que els qui van matar-lo eren els llaunerspakistanesos: «Es va enfrontar a un noi que venia cerveses i aquest va trucar per telèfon. En cinc minuts en van aparèixer més i el van matar a cops». 

Hereus de la màfia dominicana de l'heroïna, desmantellada el 2018

Mossos i Urbana han desarticulat en el que portem d'any un total de deu pisos que operaven com a punts de venda de droga al Raval i al Gòtic, en mans de traficants pakistanesos. 

Però  l'any passat els reis del negoci eren uns altres. L'operació Bacar de 2018 desarticulava la màfia dominicana, que tenia el control del tràfic de droga, en especial dels narcopisos i l'heroïna. Els dominicans, però van cometre un error. Permetien als toxicòmans punxar-se a l'interior dels immobles.  Ara el clan pakistanès té la paella pel mànec i ha après que crear un ambient toxicòman al veïnat atreu la policia. I així dominen Ciutat Vella, amb vendes ràpides a turistes que probablement mai més hi tornaran.

Policia
La policia els va requisar la setmana passada cocaïna, marihuana, 755 pastilles d'èxtasi i 2.400 unitats de potenciadors sexuals | CEDIDA

 

«És per la falta d'oportunitats i la pobresa»

Només el 20% del total de venedors de llaunes de Barcelona es dedica al tràfic de droga, segons l'Associació de Treballadors Pakistanesos  de Barcelona. Estimen uns 500 compatriotes que venen llaunes pel carrer i d'aquests, un centenar, diuen, estaria implicat en la màfia. Javed Ilyas, testimoni amb qui ha parlat el mitjà citat, assenyala Ciutat Vella com el focus del negoci de la droga que, segons diu, capta els joves que acaben d'arribar a Catalunya.

Explica que, un cop passats els tres mesos d'estada permesos com a turista, els pakistanesos entren en situació irregular i cauen en el tràfic de drogues per sobreviure. «No tenen papers, no poden treballar legalment», justifica. Explica també que alguns treballen venent llaunes per estalviar i poder pagar amb diners contractes laborals d'un any que els hi ofereixen clandestinament. «És la conseqüència de la falta d'oportunitats, de la pobresa» conclou Ilyas.

També et pot interessar...

  • Un apunyalat en una brutal nova baralla a la Barceloneta
  • Intervenen més de cinc tones de cocaïna en tres contenidors al port de Barcelona
  • Detingut un jove per gravar a una noia a les dutxes d'un gimnàs de Barcelona