Alerta: el polèmic experiment d'un científic amb 2 nadons que podria canviar-ho tot

L'home ha estat condemnat per modificar genèticament dos embrions i fer-los resistents al VIH

Declaracions de He Jiankui, el científic xinès que va modificar genèticament diversos embrions
El científic xinès, He Jiankui, condemnat per modificar genèticament diversos embrions | EFE

Condemnat a tres anys de presó un científic xinès per modificar genèticament dues bessones i fer-les resistents al VIH. Per aconseguir-ho, He Jiankui va manipular l'ADN dels embrions, una pràctica prohibida a la Unió Europea i als Estats Units. El cas va sortir a la llum el novembre del 2018 i des de llavors les autoritats xineses l'han estat investigant i, finalment, l'han portat als tribunals.

El científic ha estat condemnat a tres anys de presó i a una multa de quasi 384.000 euros

Un tribunal de Shenzhen ha decretat la pena de tres anys de presó i una multa de tres milions de iuans, xifra equivalent a 383.815€ per a Jiankui. El científic va aplicar la tecnologia d'edició genètica CRISPR-Cas9, que permet tallar i enganxar ADN, per modificar els gens de diversos embrions. Jiankui argumenta que «no tenia l'objectiu d'eliminar malalties genètiques», sinó que volia dotar les bessones de «l'habilitat natural per resistir una possible futura infecció del VIH».

La Comissió Nacional de la Xina va anunciar que «hem de ser responsables de la salut del poble i actuarem en això segons la llei». La Universitat de Ciència i Tecnologia del Sud de Shenzhen ha assegurat que no tenia coneixement del projecte fins que l'investigador, que estava d'excedència i sense sou, no ho va publicar. 

Hen Jiankui: «L'estudi ha donat resultats efectius»

Jiankui declara que «entenc que la meva feina serà polèmica, però crec que les famílies necessiten aquesta tecnologia». A més, assegura que «estic disposat a acceptar les crítiques per elles» i que «l'estudi ha donat resultats efectius». D'altra banda, les autoritats han investigat si es tracta d'una violació a lleis xineses, ja que qualifiquen l'experiment d'una «greu violació de l'ètica i els estàndards acadèmics». 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari