Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla d'un vehicle de la Policia Nacional mentre diversos agents entren en un edifici

La Policia adverteix de l'estafa del 'fals informàtic' amb diversos casos a Espanya

Diverses víctimes ja han denunciat els fets

Primer pla d'un vehicle de la Policia Nacional mentre diversos agents entren en un edifici
La Policia Nacional alerta d'una nova estafa telefònica | ACN

Els criminals que es dediquen a les estafes segueixen innovant per intentar agafar-nos amb la guàrdia baixa i així poder treure benefici econòmic de víctimes innocents. És habitual que els diferents cossos policials detectin un augment de diferents tipus d'estafes, moltes vegades en una zona concreta del nostre país. Aquesta vegada ha estat la Policia Nacional, a través de la seva comissaria Provincial de Màlaga, la qual ha llançat una advertència per una estafa que s'ha anat repetint en les últimes setmanes. Concretament, s'ha demanat estar alerta i desconfiar de possibles trucades telefòniques d'un 'fals informàtic'.

El cos de Policia ha comprovat un augment substancial d'aquest tipus d'estafa a la província andalusa, encara que segurament s'estiguin produint intents d'estafa a tot Espanya. Només en el mes de novembre s'han registrat 7 denúncies, tot i que segurament hi deu haver hagut més casos que no han denunciat.

Els mateixos agents del Grup de Ciberdelinqüència han estat els qui han confirmat que els estafadors es fan passar per tècnics de grans companyies del sector informàtic. Aconsellen no donar credibilitat a aquest tipus de trucades, encara que provinguin d'un número de telèfon del país espanyol, però sobretot, recorden que no s'ha de facilitar cap mena de dades personal, especialment bancari.

El modus operandi dels estafadors

En aquest tipus d'estafa, els criminals actuen sempre a través d'una trucada telefònica. En ella fingeixen ser un tècnic de seguretat informàtica d'una coneguda empresa multinacional del sector per intentar donar fiabilitat al seu discurs.

En aquestes trucades, el que fan és oferir un producte a la possible víctima en unes condicions que semblen molt difícils de rebutjar. Els asseguren que poden contractar un servei de manteniment del seu ordinador «de per vida» o els venen la instal·lació d'un antivirus a un preu molt per sota de mercat. Si no desconfiem i acceptem l'oferta, el següent pas dels estafadors és demanar-nos permís per monitorar el nostre ordinador. Això permet a l'estafador tenir accés al nostre dispositiu, permetent-li accedir a totes les contrasenya i, per descomptat, a les nostres dades bancàries.

L'objectiu és que la trucada duri el suficient per poder actuar i treure tots els diners del banc. Mentre dura, l'usuari veu com en el seu ordinador es produeixen accions automàtiques que l'estafador justifica dient que són culpa de virus o troians, per donar credibilitat a la seva versió. La realitat és que accedeixen al nostre compte bancari i realitzen transferències a comptes espanyoles o estrangeres, a més de la compra de moneda digital, fet que fa més difícil seguir la pista dels diners.

Com evitar caure en el parany i què fer si hem estat enganyats

Per tot això, la policia demana desconfiar de trucades de serveis o organismes oficials, encara que el prefix provingui d'Espanya. S'anima a buscar a Internet si el número des del qual ens truquen està identificat com «fraudulent». També es pot consultar a la font original, per saber si és cert el que ens ofereixen i és convenient bloquejar el nombre, si detectem que és una estafa. Si no hem pogut evitar l'engany i hem donat les nostres dades bancàries, hem de trucar a la nostra oficina bancària perquè bloquegi qualsevol operació no autoritzada. Al seu torn, és recomanable cancel·lar la targeta per evitar qualsevol càrrec inesperat. 

En el cas que ens hagin instal·lat un programa al nostre ordinador, cal desinstal·lar-lo i comprovar que no hi ha cap risc a través d'un antivirus. Hi ha l'opció de tornar a instal·lar el sistema operatiu, que eliminaria amb seguretat qualsevol programa o programari maliciós que tinguéssim instal·lat.