ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya suma 1.546 nous contagis, però el risc de rebrot i la positivitat segueixen baixant

La policia avisa sobre l'estafa dels barrils de cervesa gratuïts

Aquesta vegada, els delinqüents utilitzen la marca Heineken per enganyar les seves víctimes

Agente de la Policía Nacional en un ordenador.
Una agent de la Policia Nacional amb un ordinador | Cedida

Una nova estafa de WhatsApp suma cada vegada més víctimes, i això ha preocupat la Policia Nacional. A través del seu compte de Twitter, el cos policial ha alertat d'un missatge que circula per l'aplicació de missatgeria instantània, i que utilitza el nom de la coneguda marca Heineken. Es tracta d'un nou engany, que consisteix a robar les dades personals de les seves víctimes, aprofitant una suposada enquesta de la marca de cerveses. 

En el missatge que s'ha tornat viral s'informa que la marca Heineken ha decidit celebrar el seu 140è aniversari regalant quatre barrils de cinc litres de cervesa d'edició limitada. Participar sembla molt fàcil, i és que, suposadament, tan sols cal omplir una enquesta, on entre altres coses cal posar les dades personals. És aquest pas el que els ciberdelinqüents aprofiten per robar les dades personals de les seves víctimes. 

Imagen del bulo que utiliza a la empresa Heineken.
Una captura del missatge amb el qual aconsegueixen robar dades personals de les víctimes | Cedida

 

Envia el missatge de forma automàtica

Si acabem clicant a sobre de l'enllaç que ens arriba, se'ns obre una  pàgina web amb un aspecte molt real. I tot i que podem pensar que és realment una pàgina de Heineken, que inclou suposats comentaris de Facebook d'altres guanyadors, en realitat tot és una gran mentida. Però això no és tot, ja que en el mateix moment que entrem a l'enllaç en qüestió tots els nostres contactes reben el missatge que la policia demana no compartir. 

 

La marca ha desmentit tenir res a veure amb l'estafa

D'altra banda, la mateixa companya ha reaccionat a través d'un missatge a les xarxes socials, alertant d'aquesta estafa. «Hi ha un missatge de WhatsApp on diuen que regalem cervesa gratis, és fals!», ha assegurat Heineken, que desconeix qui pot estar darrere aquest engany. 

Sempre hem d'intentar que sigui una cosa real abans de reenviar

Cal dir que, si la intenció d'una marca fos realment regalar productes, la comunicació no arribaria mai a través d'una cadena de missatges. A més, sempre que hi hagi dubtes sobre la veracitat d'un missatge com aquest hem d'intentar consultar-ho a la pàgina web oficial de la marca, abans de reenviar-lo. 

Amb tot, si participem en aquest tipus de cadenes, i aquestes atempten contra l'ordre públic i la tranquil·litat dels ciutadans, podem exposar-nos fins i tot a una investigació i possible sanció de les autoritats, ja que estaríem promovent conductes delictives. 


Comentaris

envia el comentari