Imatge de fons d?un agent de la Policia Nacional i una altra imatge de l?arrest d?un home a Tarragona dels més buscats d?Europa

La policia deté a Catalunya un dels delinqüents més buscats de tot Europa

El detingut vivia a Deltebre (Baix Ebre) des de feia 15 anys i estava acusat de trànsit d'humans, trànsit de menors i dos delictes de lesions

La policia espanyola en col·laboració amb la guàrdia urbana de Deltebre ha detingut un dels fugitius més buscats a Europa. És un home de nacionalitat romanesa, acusat de delictes de tràfic d'humans, de menors i dos delictes contra les persones.

Les autoritats romaneses van facilitar als agents informació del pròfug. El 26 de gener passat es va informar les autoritats del seu país que aquesta persona podria estar vivint a la zona.

El detingut feia més de 15 anys que vivia en aquest municipi i havia falsificat la seva identitat. A més havia muntat el seu propi negoci, regentant una immobiliària, per la qual cosa en cap moment no va aixecar sospites entre els veïns.

Una de les persones més buscades d'Europa des del 2009

Segons ha informat la Policia Nacional en un comunicat, el detingut pertanyia a una organització criminal dedicada al tràfic d'humans. Les víctimes dels delictes que va cometre es declaren especialment vulnerables. "Al sistema penal espanyol i als sistemes penals dels països del nostre entorn gaudirien d'una protecció especial" han explicat els agents.

El detingut figurava des del 2009 a la llista de persones més buscades per la policia d'Europa per aquests delictes, concretament a l'Europe's Most Wanted Fugitives. Les autoritats del seu país li van dictar sentència mitjançant una condemna de 10 anys de presó que haurà de complir una vegada repatriat. Aquesta pena estava a només uns mesos de prescriure.

Després de ser arrestat per la policia el 29 de gener passat, el Jutjat d'instrucció número 5 de Tortosa va decretar l'ingrés a la presó. Estarà a Espanya fins que es formalitzi l'ordre de detenció europea.

Tràfic d'humans a Espanya

El 2022, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van identificar un total de 129 víctimes de tràfic d'humans al nostre país. Del total de víctimes, 14 eren menors i un 95% eren dones sent el gènere més copejat per aquesta activitat criminal.

Es van detenir 693 persones com a autors i es van desarticular 78 grups o organitzacions criminals. Unes dades que s'incrementen respecte de les del 2021 segons dades publicades pel Ministeri de l'Interior.

Espanya continua sent un país de trànsit i destí del tràfic d'éssers humans. Aquest fet és degut principalment a la seva situació geogràfica i la proximitat amb Àfrica, a més dels llaços culturals amb Llatinoamèrica.