rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

La policia va detenir Francisco Martorell gràcies als errors de la seva dona

El metge estava condemnat a quinze anys de presó per abusar sexualment de la seva filla durant anys
Francisco Martorell va ser detingut després de molts anys en parador desconegut | Cedida.

 

Una jove de 17 anys es va presentar un dia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra del barri de Les Corts de Barcelona, acompanyada per la seva mare i dos advocats. A la mà portava una llibreta, on havia anotat totes les violacions i vexacions sexuals que, des dels 6 fins als 14 anys, va patir a mans del seu propi pare. L'acusat, Francisco de Paula Martorell de la Capilla, va negar els fets durant tot el judici, però després de ser condemnat a quinze anys de presó va fugir a Costa Rica, i res més es va saber sobre ell. 

 

El cas va caure en l'oblit, fins fa una setmana, quan saltava la notícia que la policia l'havia detingut a la casa del seu germà a Palafrugell, on feia temps que s'amagava. El que resulta més interessant és el minuciós treball dels investigadors per aconseguir localitzar Francisco. Una estreta col·laboració entre mossos i policies nacionals, com si d'un mateix cos es tractés, va ser clau per aconseguir-ho. 

La identificació de la dona, pista clau

Els investigadors van perdre la pista de l'acusat quan va marxar a Costa Rica, però l'any 2015 van aconseguir identificar la parella del fugitiu, però no va ser fàcil. Una persona amb una gran rellevància social a Barcelona va rebre una trucada sol·licitant ajuda en nom del metge, però aquesta va preferir acudir directament a la policia.

 

A continuació, la policia va confirmar que la trucada havia estat feta des d'una institució on treballava com a 'freelance' una fotògrafa, que utilitzava una motocicleta a nom de Martorell. Posteriorment, els investigadors van descobrir que es tractava de la companya sentimental del fugitiu, i que realitzava viatges a diversos punts de Sud-amèrica entre tres i quatre cops a l'any. Tot i les dificultats, van aconseguir revisar les imatges de les càmeres de seguretat dels llocs on va estar la dona, sense confirmar la presència de l'home. 

 

 

Els investigadors, ombra de la seva parella

L'any 2016 es va decidir impulsar la investigació, i la policia va incloure la imatge de Martorell en cartells amb els fugitius més buscats del món. Tot i això, no va ser fins a l'any passat que un inspector dels mossos, de vacances en un hotel de muntanya, va reconèixer el metge i el va voler saludar, però el condemnat es va adonar i va desaparèixer novament.

 

Tot i que en un primer moment el policia no va donar-li importància, tres setmanes després va sentir a la televisió que estava en cerca i captura, i immediatament, va alertar els seus companys. A partir d'aquí, els investigadors es va convertir en la sobre de la parella del fugitiu. Ella viatjava molt a Palafrugell, a la casa on vivia un germà del fugitiu, amb la seva dona i els seus fills. 

 

Sorprès per la detenció

La policia va esperar, amb compte de no ser descoberta, i finalment el diumenge dia 15 va confirmar la identitat de l'home. Era el mateix que havia estat gravat amb la dona en un restaurant de Llafranc un dia abans. Els dos van intentar abandonar la casa en motocicleta, però van ser interceptats. Sorprès, Martorell es va resignar i va ingressar a presó dilluns. Ara, per fi, complirà la condemna de quinze anys per haver convertit la vida de la seva filla en un infern.