La policia tramita l'expulsió per Rodrigo Lanza, el presumpte assassí del català que portava la bandera espanyola

Abans d'executar la decisió, s'haurà de procedir al judici i, de ser necessari, a complir la condemna

Foto de Rodrigo Lanza
La Policia Nacional pretén expulsar a Rodrigo Lanza del país | España Diario

La Policia Nacional ha pres una decisió amb Rodrigo Lanza, el presumpte assassí de Víctor Laínez a Saragossa, després d'una teòrica discussió entre ambdós, originada per uns tirants amb la bandera espanyola que portava la víctima. Segons informa 'La Vanguardia', el cos de seguretat espanyol ha començat els tràmits per expulsar a l'agressor del país.

Les fonts d'investigació del mateix departament són les que s'han encarregat de difondre aquesta informació, en contrastar que Lanza, de 34 anys i reconegut per la seva lluita antisistema, és originari de Xile, a més de comptar amb la nacionalitat italiana, pel que facilita l'execució dels tràmits pertinents per fer-lo fora d'Espanya.

No obstant això, encara que es confirmés aquesta resolució, l'expulsió del suposat agressor no podria ser efectiva fins que no s'hagués procedit a la conclusió d'un judici, així com haver complert la totalitat de la condemna. Per tant, una vegada obtingués la llibertat de la presó seria quan Lanza hauria d'abandonar el país.

Expulsió, d'acord amb el Reial Decret

La decisió vindria reforçada per les condicions del Reial Decret, on s'inclou que l'entrada, lliure circulació i residència a Espanya dels ciutadans que són originaris o provinents de països membres de la Unió Europea, poden ser expulsats o retornats del territori espanyol per raons d'ordre públic, seguretat i salut pública. La primera de les condicions seria la que s'aplicaria amb Lanza.

«Únicament podrà adoptar-se una decisió d'expulsió respecte a ciutadans d'un Estat membre de la Unió Europea o d'un altre Estat parteix en l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu, o a membres de la seva família, amb independència de la seva nacionalitat, que hagin adquirit el dret de residència permanent a Espanya, si existeixen motius greus d'ordre públic o seguretat pública», és el que indica l'article 15.1 del Reial Decret.

Imagen de Rodrigo Lanza, el presunto asesino de Víctor Laínez
Rodrigo Lanza, presumpte assassí de Víctor Laínez, va deixar tetraplègic a un agent de la Guàrdia Urbana | Cedida

 

Els fets de Saragossa

El tràgic incident de Saragossa encara es troba en fase d'investigació. La tesi amb la que els agents de seguretat treballen és que la discussió entre la víctima i l'agressor va iniciar pels tirants amb la bandera espanyola que vestia Víctor Laínez, l'home de 55 anys i originari de Terrassa que va perdre la vida després d'una agressió.

Es contempla que, després de l'enfrontament, Lanza hauria impactat a la víctima amb un objecte de ferro, que es creu que pot ser un seient d'una bicicleta. Després del cop, Laínez va caure de manera fulminant a terra, quedant en coma durant uns dies i morint el dimarts, 12 de desembre. Per la seva part, Lanza va ser detingut un dia abans, l'11 de desembre.

Agressor reincident

Rodrigo Lanza ja va patir una condemna de nou anys de presó, després d'agredir i deixar tetraplègic a un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona, després d'un desallotjament d'una casa okupa el 2006. L'agressor va ser acusat de ser qui va llançar la roca que, en impactar en el policia, el va fer de gravetat i de per vida.

De la condemna, Lanza va complir únicament cinc dels anys de la seva sentència, per llavors ser posat en llibertat, per ordre del Tribunal Suprem. Posteriorment, el jove antisistema va participar en el documental 'Ciutat morta', on es feia una reflexió sobre els fets, on els acusats mantenien la seva paraula de no ser els culpables de l'accident.


Comentaris

envia el comentari