La por arriba al barri de la Verneda després de l'alliberament de Gregorio Cano

Després de complir vint anys de condemna per disset violacions, ha sortit de presó aquest dijous sense estar rehabilitat

Gregorio Cano, el violador de la Verneda, en llibertat aquest 3 de maig.
Gregorio Cano, el violador de la Verneda, ha quedat en llibertat aquest 3 de maig | CatalunyaDiari.cat

Avui 3 de maig de 2018 és el dia que Gregorio Cano Beltri ha tornat a ser lliure. El violador de la Verneda, condemnat a 167 anys de presó per disset delictes d'agressió sexual, ha sortit de Brians 2 després de vint anys.

Tal com va avançar CatalunyaDiari.cat, els experts de Serveis Penitenciaris han constatat que Gregorio Cano no està rehabilitat i que el risc de reincidència és alt. Ell mateix, tot i participar en teràpia i en programes especials per agressors sexuals, també ha posat en relleu que no pot controlar els impulsos i que és fàcil que torni a caure en conductes delictives com les que el van portar a presó l'any 1998.

La por s'instal·la al barri de la Verneda

Davant d'aquesta notícia, els veïns del barri barceloní de la Verneda, al districte de Sant Martí, viuen aterrats sabent que a partir d'ara un delinqüent d'aquestes característiques conviurà amb ells al barri i passejarà pels mateixos carrers que ho fan ells. «Entrarem de nit a casa nostra i quan estiguem obrint el portal hi haurà la por que algú pugui vindre per darrere, t'empenti, entri i et pugui fer alguna cosa», ha declarat una veïna a 'El programa de Ana Rosa'.

L'augment de la presència dels Mossos a la zona per intentar tenir-lo vigilat tampoc tranquil·litza gaire: «Haig de matinar, després arribo tard de classe... Vulguis o no fa por caminar pels carrers en moments en què no hi ha molta gent», diu una jove. «Penso que si no està rehabilitat, no hauria d'estar al carrer perquè és un perill. En ser un violador, principalment per les dones», afegeix.

Una altra veïna es preocupa sobretot per la gent jove com la seva neta: «Ara li hauré de dir que quan piqui al timbre no es fiqui a la porteria i s'esperi que el meu marit baixi a obrir-li. Ens fa molta por perquè té 20 anys i segur que ara que ha sortit tornarà a violar una altra vegada». «Pot ser torna bé i fa la seva vida normal o comença una altra vegada amb el mateix problema. No ho sabem, la por la tenim», assegura una altra senyora.

Una vigilància discreta i no invasiva, l'única via per controlar-lo

Tot i haver-se pogut provar la seva participació en 24 violacions en diversos districtes de Barcelona els anys 1997 i 1998, sobretot a la Verneda, el Codi Penal espanyol no permet estades a la presó de més de vint anys per delictes com aquests. Abans de la seva excarceració, els experts de la presó van informar que Cano amb facilitat podria reincidir i ho van posar en coneixement, tal com marca el protocol, de la Fiscalia de Barcelona. La fiscal en cap, després d'analitzar l'expedient del violador de la Verneda, va ordenar als Mossos d'Esquadra que vigilessin a Cano durant el seu retorn al carrer.

Els responsables dels Mossos d'Esquadra van explicar a la Fiscalia quin serà l'operatiu de vigilància que es farà de Gregorio Cano, tal com ha pogut saber CatalunyaDiari.cat. El violador de la Verneda ha notificat quin serà el seu nou domicili, una informació que també s'ha posat en coneixement dels Mossos i que s'ha tingut en compte per activar la vigilància.

El Codi Penal en vigor l'any que va ser condemnat Cano no permet, de manera legal, cap mesura més per controlar violadors que tornen al carrer malgrat haver constatat que no estan rehabilitats. Amb tot, les vigilàncies que faran els Mossos d'Esquadra no podran ser invasives ni es podrà imposar a l'home cap mena de controlador telemàtic.


Comentaris

envia el comentari