rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

A presó els gihadistes catalans que volien executar un ostatge a l'estil d'Estat Islàmic

L'Audiència Nacional envia els caps de la cèl·lula dotze anys a presó i vuit pels altres integrants | Van fer fotografies d'objectius terroristes com el Parlament de Catalunya o comissaries dels Mossos
Una imatge de l'escorcoll que els Mossos d'Esquadra van dur a terme l'abril de fa tres anys. | delCamp.cat

 

Els deu detinguts en l'operació Caront dels Mossos del 2015 contra el terrorisme gihadista a casa nostra hauran de passar entre vuit i dotze anys de presó per pertinença a banda criminal terrorista. Aquesta és la sentència que s'ha conegut avui després de diverses setmanes de judici a l'Audiència Nacional. Volien atemptar a Catalunya, havien recollit informació, sabien com fabricar explosius i a més també havien estudiat com raptar un ostatge i executar-lo en directe per televisió.

 

Els tres caps pensants de la cèl·lula, dotze anys de presó

Segons el jutge, basant-se en les tesis del fiscal, s'ha condemnat a dotze anys, per ser dirigents de la cèl·lula a Lahcem Zamzami, Rida Hazem i Antonio Saéz Martínez i a vuit anys a Taoufiq Mouhouch, Kayke Luan Ribeiro Guimaraes, Mohamed El Gharbi, Gonzalo Cabezas Núñez, David Portolés Franco, Said Touay i Jacob Orellana, com a participants d'aquesta cèl·lula.

Els Mossos d'Esquadra van explotar l'operació el maig de 2015 amb diverses entrades i escorcolls en pisos de la banda a Terrassa i Valls, a l'Alt Camp, i sota el nom de Caront. Un gran dispositiu policial va permetre detenir els deu integrants de la banda i recollir nombrosa documentació que va permetre saber quins eren els plans d'aquest grupuscle violent. Els Mossos d'Esquadra van poder desmantellar la cèl·lula abans que cometessin cap acció violenta. També els han condemnat a llibertat vigilada durant quinze anys i inhabilitació durant vint anys.

 

L''Operació Caronte' l'any 2015 va permetre la desarticulació d'una cèl·lula gihadista per part dels Mossos d'Esquadra. | Cedida

 

Volien matar un ostatge com Estat Islàmic: granota taronja i per televisió

Entre la documentació i les escoltes que es van fer, també s'ha pogut demostrar que els terroristes tenien intenció de raptar un ostatge i degollar-lo de manera pública i amb una granota de color taronja a l'estil d'Estat Islàmic. Volien segrestar-lo, matar-lo, gravar-ho en vídeo i penjar-ho a YouTube i a xarxes socials, deixant clar que s'havia fet a l'Estat espanyol, i aprofitant que s'investigava qui era, marxar a Síria.

 

Sabent d'aquestes intencions, gràcies a la infiltració d'agents dels Mossos a la cèl·lula, que pocs dies després es va decidir explotar l'operació i detenir a les persones que podien haver raptat i assassinat una persona a l'estil d'Estat Islàmic.

 

El febrer de 2015 un dels caps de la banda, i segons relata el jutge, va comentar la idea de dur a terme un atemptat contra el Parlament i va justificar les decapitacions, alhora que parlava de fer explosius casolans per cometre atemptats, animant igualment als altres integrants de la banda a fabricar explosius a casa seva, per la qual cosa havien d'anar practicant.

 

Els terroristes es van reunir el 14 de març de 2015 a l'estació de Sants de Barcelona per fer una passejada amb l'objectiu de fer fotos a llocs emblemàtics per cometre un atemptat i «causar el caos i molta repercussió». Els terroristes van fer un tomb amb cotxe i van fer fotografies a possibles objectius terroristes com la comissaria dels Mossos de plaça d'Espanya, el centre comercial les Arenes i l'hotel Plaza. A la zona del Port Olímpic també es va fotografiar l'Hotel Arts.

 

Els Mossos d'Esquadra, durant l'operatiu de 2015, detenint Jacob Orellana. | delCamp.cat

 

Preparats des de 2014: Fraternitat Islàmica, Grup per a la predicació de la Gihad

Segons relata la sentència, almenys des del primer trimestre del 2014 la banda va començar a formar-se entre els musulmans que freqüentaven la mesquita de Terrassa un grup de persones que amb una visió radical de l'Islam pretenia que els seus membres, utilitzant per als seus fins a la lluita armada, constituïssin una cèl·lula satèl·lit del DAESH capaç de dur a terme els postulats de l'organització terrorista i a la qual van denominar «Fraternitat Islàmica, Grup per a la predicació de la Gihad».

Per portar a terme els postulats de l'ISIS, els líders de la cèl·lula van iniciar una campanya de captació i adoctrinament de joves en «l'autèntic gihad», de tal manera que poguessin dur a terme una de les dues finalitats preteses per aquelles organitzacions, és a dir, abandonar l'Estat espanyol per integrar-se com combatents a Síria o Iraq o dur a terme atemptats en els llocs de residència contra estaments o interessos rellevants occidentals contra la seva població.

 

Els líders del grup van explicar a la resta que hi havia una altra versió alternativa del terme gihad —la «correcte», segons ells— que es corresponia amb la utilització de la força si era necessari o dit d'una altra manera, explica la sentència, no era una altra cosa que la «guerra santa contra» els infidels.

 

Entre els condemnats hi ha el vallenc Jacob Orellana

Orellana haurà d'estar-se vuit anys a la presó per participar d'aquesta banda criminal. El jove, convers de 30 anys, és nascut a Montblanc però vivia en una casa ocupada a Valls en el moment que va ser detingut pels Mossos d'Esquadra. És l'únic dels integrants de la cèl·lula terrorista que no era de l'àrea metropolitana i que estava instal·lat al Camp de Tarragona.

 

Jacob Orellana, al fons de la imatge, aquest matí a l'Audiència Nacional. | EP

 

Quan els Mossos d'Esquadra van entrar a casa seva van trobar, amagat en un forat i tapat amb fustes, diversos sacs de productes químics buits a més d'una bandera negra d'Estat Islàmic i una màscara per manipular productes químics; relacionada, segons el jutge, amb la fabricació d'explosius.