L'assassinat i violació de la Laia, un crim de presó permanent revisable

La víctima tenia menys de 16 anys i l'home va abusar o agredir sexualment la nena abans de matar-la, segons les primeres informacions policials, els supòsits que permet aplicar aquesta dura pena

Veïns cridant contra el detingut, durant l'escorcoll de casa seva.
Veïns cridant contra el detingut, durant l'escorcoll de casa seva. | CatalunyaDiari.cat

Si els indicis que tenen ara mateix els Mossos d'Esquadra sobre la taula sobre la motivació de la mort de la Laia, la nena de 13 anys de Vilanova i la Geltrú que va ser assassinada aquest dilluns al vespre, es confirmen, el presumpte assassí podria enfrontar-se a la presó permanent revisable. La nena va morir en mans de Juan Francisco López, segons l'autòpsia, per l'estrangulament amb algun tipus d'objecte i ajudat amb les mans per evitar que cridés. També tenia ferides d'arma blanca, d'un ganivet de cuina, i li faltaven peces de roba.

La presó permanent revisable

Entre les hipòtesis amb les que estan treballant els Mossos d'Esquadra, a l'espera que avanci la investigació, es creu que l'home també va abusar o agredir sexualment a la nena. Si es pot demostrar durant la fase d'instrucció, amb les proves pericials i també amb les declaracions que faci l'ara detingut, la Fiscalia i l'acusació particular podrien demanar la presó permanent revisable.

Hi ha dos supòsits, dels sis que contempla la llei per permetre l'aplicació d'aquesta pena, que es compleixen en el cas de l'assassinat de la Laia. Matar una persona de 16 anys, com és el cas de la nena de Vilanova, que en tenia 13, i també, que és el que s'haurà de confirmar, que el delicte s'hagi comès després d'un delicte contra la llibertat sexual, sigui abús o agressió sexual.

Aquesta petició de pena s'haurà de fer en el final de la fase d'instrucció, abans caldrà saber què declara l'home davant del jutgessa i poder seguir amb la investigació per conèixer tots els detalls que van portar l'home a raptar, estrangular, agredir sexualment i matar la Laia.

Aixecat el secret de sumari

Antoni Prats, advocat penalista de Molins i Silva, ha assumit l'acusació particular a petició de la famíla de la nena. S'han personat en el procediment aquest matí, dijous 7 de juny, i ja podran participar en la declaració del detingut davant del jutge.

L'advocat de Juan Francisco López, Álex Zaragüeta, ha explicat als mitjans de comunicació que creu «evident» que el seu client havia consumit alcohol i drogues abans de cometre el crim. Segons la defensa, tot i que el detingut no ha col·laborat amb els Mossos davant a la comissaria durant l'interrogatori dels investigadors de la policia, sí que declararà davant del jutge.

El presumpte assassí dormirà a presó

L'home ha entrat als Jutjats de Vilanova a primera hora del matí i sobre les tres de la tarda arrencarà la seva declaració davant del jutge. La magistrada haurà de decidir avui quines mesures cautelars imposa a l'home, que tal com es preveu, serà l'ingrès a presó de manera provisional.

Les parts —Fiscalia, acusació particular i defensa— han tingut accés al sumari del cas abans de la declaració de l'home, fet que ha allargat l'espera per ser posat a disposició del jutge. Quan s'han pogut consultar els atestats dels investigadors, s'ha passat l'home a disposició del jutge.


Comentaris

envia el comentari