La pressió dels sindicats obliga a Mossos a ordenar retirar els cascos blancs

Són uns cascos de l'any 1992 que es tenien guardats en comissaries, que els agents de Seguretat Ciutadana feien servir per fer tasques d'ordre públic i que estaven en molt mal estat

Imatge d'un magatzem d'una comissaria dels Mossos on es guarden els cascs.
Imatge d'un magatzem d'una comissaria dels Mossos on es guarden els cascos. | Cedida

Durant l'intent d'assalt al Parlament no va ser el primer cop que aquests cascos de color blanc, una relíquia del cos dels Mossos d'Esquadra, sortien a primera línia. Ara s'han fet famosos, però els agents de Seguretat Ciutadana ja els coneixien de feia anys. Els patrullers dels Mossos d'Esquadra, els agents que amb cos de camisa i pantalons de pinça, patrullen pels carrers de Catalunya, els tenien a punt per si algun dia havien de fer reforç en accions d'ordre públic. A Barcelona, per exemple, aquests cascos s'havien fet servir quan agents de Seguretat Ciutadana participaven en operatius contra els manters. Alguns cops s'havien acabat amb incidents i els agents s'havien hagut de posar aquests cascos. En altres punts del país els mateixos cascos es tenen en comissaries també per quan agents han de treballar de suport en esdeveniments esportius on, si cal, han d'actuar en incidents d'ordre públic.

Ara, després dels incidents davant del Parlament, els cascos, molt deteriorats, s'han convertit en un dels temes d'actualitat. Imatges filtrades per agents dels Mossos demostren que alguns d'aquests cascos s'agafaven amb cinta policial de plàstic i alguns estaven completament trencats de l'interior. Aquests cascos són, segons han explicat algunes fonts a CatalunyaDiari, de l'any 1991 i 1992, quan es va dotar a patrulles d'ordre públic de la policia catalana de nou material per participar en els operatius dels Jocs Olímpics de Barcelona. Des de llavors els cascos han anat passant d'unitat en unitat fins a arribar a avui, que es guarden en magatzems de les comissaries i els utilitzen els agents de Seguretat Ciutadana.

Agents d'USC a les portes del Parlament amb els cascs de color blanc que Interior ha ordenat retirar.
Agents d'USC a les portes del Parlament amb els cascos de color blanc que Interior ha ordenat retirar. | Guillem RS

 

Interior ordena retirar els cascos

Però segons ha avançat avui el conseller Miquel Buch durant la inauguració l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, aquests cascos ja no es faran servir més. Interior ha donat l'ordre de retirar-los de les comissaries i s'evitarà que agents de Seguretat Ciutadana se'ls hagin de tornar a posar. Diversos sindicats com SAP, majoritari al cos, ja havien anunciat el mal estat d'aquests cascos abans dels fets del Parlament. Durant la reunió que els sindicats de la policia van mantenir amb el comissari en cap, Miquel Esquius, i el director general de la Policia, Andreu J. Martínez, per valorar els operatius dels darrers dies a Barcelona, els representants sindicals ja van demanar canviar els cascos, però des d'Interior es va assegurar que «no es tenia diners per fer-ho», tal com va explicar a la premsa Francesc Vidal, d'USPAC.

De totes maneres, després d'aquesta ordre d'Interior, no s'ha explicat si els cascos es renovaran per altres de nous, si n'hi ha en estoc sobrers d'unitats d'ordre públic o com es farà per dotar d'aquest material a les comissaries. Des d'Interior tampoc s'ha pogut aclarir en quin calendari es farà la retirada i la reposició de nous cascos.


Comentaris

envia el comentari