Proactiva Open Arms denuncia que el seu buc ha estat «segrestat» durant dues hores per guardacostes libis

Els guardacostes libis amenaçaven de disparar si la tripulació no acatava les ordres.
El 'Golfo Azzurro' en una imatge d'arxiu | Cedida

L'ONG catalana Proactiva Open Arms ha denunciat aquest dimarts que el seu vaixell ha estat segrestat durant dues hores per guardacostes libis que amenaçaven de disparar si la tripulació no acatava les ordres. «Segrest #GolfoAzzurro Aigües Internacionals per guardacostes libis. Amenacen de disparar si no seguim ordres», ha publicat inicialment l'organització en el seu compte de Twitter. El fundador de Proactiva, Òscar Camps, havia informat que els guardacostes volien portar el vaixell a aigües territorials líbies: «És un segrest en tota regla» ha afirmat. L'organització finalment ha considerat conclòs el «segrest» després de dues hores de «dures amenaces i ordres» per part dels agents libis: el 'Golfo Azzurro' «navega ja rumb al nord», ha proclamat. Camps, per la seva banda, ha explicat que durant aquest temps de «segrest i tensió» han contactat amb «tothom»: «No sabem quina trucada ha estat l'efectiva però gràcies a tots», ha escrit a Twitter. 

Un fotògraf de l'agència Reuters que viatja a bord del 'Golfo Azzurro' ha explicat que els guardacostes han contactat per ràdio amb el buc, al qual han acusat de navegar «durant mesos» en aigües líbies i de «causar problemes» a la sobirania del país nord-africà. «Per tant, us demano que varieu el rumb i us dirigiu el port de Trípoli. Si no obeïu les ordres ara mateix, sereu atacats», ha advertit aquest portaveu, que parlava en anglès.  

 

Més de 97.000 migrants i refugiats han arribat a Itàlia enguany, mentre que més de 2.200 han perdut la vida a la zona central del Mediterrani, segons l'últim balanç de l'Organització Internacional per a les Migracions. Proactiva Open Arms és una de les ONG que, durant els últims anys, han desplegat embarcacions per rescatar els migrants que arrisquen la seva vida tractant d'arribar a Itàlia. En les últimes setmanes, la tasca d'aquestes organitzacions ha estat objecte de debat i el Govern italià va promoure un Codi de Conducta que no totes han signat. Metges Sense Fronteres va anunciar dissabte la suspensió dels seus rescats i va citar, entre els seus arguments, la pressió a la qual els estaven sotmetent els agents al servei de la Guàrdia Costera líbia.Comentaris

envia el comentari