Prohibeixen a quatre albanokosovars entrar a l’AP-7 a tot Catalunya per evitar furts a turistes

És la primera vegada que un jutge dicta una mesura cautelar d’aquestes característiques en un acció valenta | S'ha desarticulat una banda molt especialitzada i amb antecedents a tot Europa

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una banda criminal que furtava a turistes a les àrees de servei de l’AP-7. Els quatre detinguts, d’origen albanokosovar, sostreien objectes de valor i diners de l’interior de vehicles després de distreure els seus ocupants als quals els deien que tenien la roda punxada i simulaven que els ajudaven. La investigació, que s’ha allargat un mes i ha estat liderada per la Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió de Transports, acredita que els detinguts tenen un grau d’especialització molt elevat, perfeccionat al llarg dels anys, i que els membres de l’organització tenen uns rols definits i escullen víctimes majoritàriament d’origen estranger. La seva multireincidència en la comissió reiterada d’aquest tipus de delicte ha comportat que el jutge hagi dictat una ordre d’allunyament de 300 metres de l’AP-7 a tot Catalunya per als integrants d’aquest grup. Per tant, se’ls prohibeix l’accés a aquesta autopista i s’evita que continuïn delinquint. És la primera vegada que un jutge dicta una mesura cautelar d’aquestes característiques.

A part de l’ordre d’allunyament i la retirada dels passaports dels detinguts, s’han iniciat gestions amb els jutjats europeus d’on viuen les víctimes per promoure rodes de reconeixement  virtuals i evitar que el cas s’acabi arxivant. Els autors acostumen a robar persones estrangeres, amb la qual cosa es troben desorientades, molts cops no parlen l’idioma i acostumen a portar grans quantitats de diners.

Els lladres en una àrea de servei de l'AP-7 a Catalunya | Cedida CME

L’organització desarticulada era molt itinerant perquè aprofitava la temporada d’estiu en què hi ha una major afluència de persones estrangeres a les autopistes de casa nostra per actuar. Posteriorment, i per evitar que la policia els detingui, abandonen el país durant un temps i continuen actuant en altres països. De fet, dels quatre detinguts, només un d’ells té domicili al nostre país, mentre que la resta s’allotjaven de forma temporal a Catalunya durant el període que s’organitzaven per cometre els furts.

En la majoria de casos el modus operandi utilitzat pels autors és la modalitat de «punxarodes», que consisteix en el fet que els autors punxen una roda al vehicle de la víctima, posteriorment el segueixen fins que la víctima s’ha d’aturar al voral, moment en què els autors també aprofiten per aturar-se i sostreure els objectes de l’interior del vehicle. En altres ocasions, i donat el grau d’especialització adquirit, ja no els cal punxar la roda de les víctimes, simplement una vegada que han detectat el vehicle que volen assaltar, el fan aturar al voral o en la mateixa àrea de servei o descans de l’autopista fent indicacions com si tinguessin un problema. Una vegada aturats i amb l’excusa de prestar auxili, els autors distreuen les víctimes mentre aprofiten per sostreure els objectes de l’interior del vehicle.

Els detinguts, que tenen diversos antecedents a diferents països d’Europa, com França, Alemanya i Itàlia, llogaven vehicles per cometre els furts. Els investigadors han pogut implicar-los en sis fets comesos en vint dies en què haurien obtingut més de 5.000 euros, a banda de sostreure objectes de valor, com ara càmeres, telèfons mòbils, tauletes electròniques i ordinadors. Els investigadors no descarten que estiguin implicats en més fets perquè el grup actuava diàriament a l’autopista. Alguns cops els turistes no arriben a denunciar per no perdre temps. Els Mossos els van detenir quan accedien a l’autopista per delinquir. El jutge que porta el cas, que tot i dictar una ordre d’allunyament els ha deixat en llibertat amb càrrecs, va ordenar l’entrada i escorcoll a casa del cap de la banda, on es van localitzar diners i diversa documentació. 


Comentaris

envia el comentari