Les proves del VIH es vendran a les farmàcies sense prescripció mèdica

«Diagnosticar massa tard la infecció és un dels principals obstacles de la resposta a aquesta epidèmia»
Les proves del VIH es vendran a les farmàcies sense prescripció mèdica | Cedida
 

Les proves per determinar si una persona és portadora del VIH, el virus de la sida, es podran adquirir sense necessitat d'una prescripció mèdica a les farmàcies de l'Estat. Aquest divendres 29 de desembre, el Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret proposat per la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, que modifica la legislació de productes sanitaris per al diagnòstic del VIH.

  

  

D'aquesta forma s'elimina la necessitat de prescripció per a la venda d'aquesta prova i es permet poder fer publicitat sobre aquest autodiagnòstic a tot el públic. Aquesta mesura s'ha dut a terme amb la intenció de reduir la proporció de persones no diagnosticades amb el virus de la sida. «És necessari millorar l'accés a la prova i a la seva realització, la qual cosa inclou l'ús de productes d'autodiagnòstic», han assegurat des del ministeri.

 

Mesura per prevenir l'epidèmia

Actualment a l'estat espanyol s'ha elevat el nombre de persones infectades amb el VIH que desconeixen que ho estan, ja que no s'han realitzat cap prova i, per tant, tampoc les persones amb les quals han mantingut relacions sexuals. Tal com s'afirma, «el diagnòstic tardà de la infecció és un dels principals obstacles de la resposta a aquesta epidèmia, ja que augmenta la mortalitat associada i disminueix la resposta al tractament». 

És per aquest motiu que es podrà adquirir aquesta prova a les farmàcies sense prescripció mèdica. Fins ara, per poder vendre aquests autodiagnòstics, les empreses havien de notificar-ho a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). A partir de febrer podria començar a dur-se a terme la nova mesura, encara que la seva distribució i venda no siguin immediates.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

Exclusivamente en farmacias a principios de febrero

Hasta hace relativamente poco no estaban disponibles este tipo de productos sanitarios para el autodiagnóstico del VIH en el mercado europeo. Reino Unido y Francia han sido los primeros países en distribuir estos productos que ya han obtenido el certificado europeo CE, y cabe señalar que algunas de las empresas que proporcionan sus productos en estos países también se han interesado en el mercado farmacéutico español.

En España, los productos sanitarios de autodiagnóstico se venden exclusivamente a través de oficinas de farmacia. Además, las farmacias los podrán poner a disposición de todos los clientes a través de sus plataformas de compra en Internet. Según informan, se podrán adquirir sin prescripción médica al día siguiente de la publicación de este Real Decreto en el BOE.