Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
José María Martínez Laseca

El PSOE plora la mort de José María Martínez Laseca

Soria perd un dels seus grans referents polítics i intel·lectuals

José María Martínez Laseca, acadèmic i polític militant del PSOE, ha mort als 67 anys. Martínez Laseca era un dels militants més il·lustres de la família socialista i les mostres de dol no han trigat a sortir. Especialment, a Sòria, la seva terra, on va deixar una profunda empremta.

L'escriptor i polític, nascut el 1955 a Almajano, va dedicar tota la seva vida al servei dels altres. No és només una persona coneguda per la seva dimensió política, sinó que també era molt respectat al món acadèmic i literari. Institucions com ara la Fundación Española Antonio Machado han lamentat la seva pèrdua.

A l'àmbit polític, José María Martínez Laseca va ser secretari general del PSOE de Sòria. També va ser procurador a les Corts de Castella i Lleó i diputat nacional en diverses legislatures. La seva figura política serà recordada durant molt de temps per les seves bones obres, ascendència i saviesa.

Qui era Martínez Laseca?

José María Martínez Laseca es va llicenciar en Filologia Hispànica a la Universitat Autònoma de Madrid. Va exercir com a professor de Literatura a l'IES Antonio Machado i com a professor de Llengua al Centre Associat de la UNED de Sòria. A l'àmbit periodístic, com a columnista, va ser col·laborador del Heraldo Diario de Soria. Va rebre un reconeixement per la seva obra literària. La seva pèrdua suposa un gran revés per a la política i la literatura espanyola.

Gràcies al seu paper com a Secretari General del PSOE de Sòria, va esdevenir una persona molt coneguda i respectada. Totes les formacions polítiques l'estimaven molt, i així ho demostren les mostres d'afecte després de morir. En els darrers anys es va encarregar de coordinar el treball d'altres poetes de la zona per a la revista Celtiberia, una feina que va fer amb gran èxit i que va tornar a constatar la seva vàlua.

Un abans i un després a Sòria

Molts dels seus treballs quedaran per a la història després de morir, però si alguna cosa va marcar de veritat el seu llegat, van ser les seves biografies. El nom de Martínez Laseca queda per sempre unit als noms d'Antonio Machado, Juan Antonio Gaya o Cocha de Marco. Tots ells van ser protagonistes a les obres del polític.

El PSOE plora profundament la mort del seu exsecretari, que va marcar un abans i un després a la política de Sòria. El polític sorià va estar sempre compromès amb la cultura popular. La seva passió serà recordada durant anys, ja que era un referent polític, acadèmic i literari.

Diverses entitats, partits polítics i particulars de la vida social soriana estan mostrant el seu dolor a través de les xarxes socials. Hi ha molts missatges que acomiaden qui tant va representar per a la vida local. Els seus companys de partit han destacat el seu compromís amb el progrés de la seva terra.

Recordant Martínez Laseca

El mateix Martinez Laseca recordava el seu origen procedent d'una família de pagesos com a motiu del seu arrelament a la terra. Treballava com a paleta i com a conserge mentre cursava els estudis universitaris. Aviat va despertar el seu amor per la literatura, que va compaginar amb el compromís polític.

L'IES Antonio Machado, on va ser professor, el recorda com a «professor, escriptor, polític i il·lustrat de les tradicions i cultura soriana». El periodista Alfonso Blasco el defineix com a «una persona amable, propera i molt amable». Ho sap bé, perquè va tenir l'honor de fer-li una de les darreres entrevistes.

L'associació Gaya Nuño també ha lamentat la mort de qui va ser divulgador de l'obra de l'escriptor que li dona nom a l'organització. «Gran coneixedor de la vida i obra de Juan Antonio Gaya Nuño i la seva dona Concha de Marco. Una gran pèrdua per a la intel·lectualitat soriana», afirmen en un missatge.