Els Pujol tenen una fortuna de 290 milions d'euros, segons la policia

Segons han declarat fonts policials, els Pujol utilitzaven «la seva posició privilegiada» per acumular capital al llarg dels anys

Per primera vegada, des de l'inici de la investigació del cas de la família Pujol-Ferrusola, s'han donat dades de quina podria ser la fortuna que tenen els investigats. Des de l'any 2010, quan es va iniciar la investigació, encara no s'havia donat cap xifra exacta. Però ara, un informe que ha emès la Unitat Encarregada del Blanqueig de Capitals (UDEF) informa que  la seva gran fortuna podria arribaria als 290 milions d'euros. 

Segons remarca en una acta el jutge José de la Mata, titular del jutjat d'instrucció número 5 que es fa càrrec de la causa, els Pujol-Ferrusola han aprofitat «la seva posició privilegiada d'ascendència en la vida política/social/econòmica catalana, per acumular al llarg dels anys un patrimoni desmesurat pels seus membres, directament relacionats amb percepcions econòmiques, fruit de conductes corruptes». 

Segons la policia, han actuat com una banda criminal

A més, en tots els informes policials s'ha pogut observar que en moltes operacions apareixen empreses que també estan implicades en sumaris com el del Palau de la Música o el del 3%, en tots els casos vinculats al finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). De fet, una de les coses a les quals apunten els informes policials és al fet que Pujol Ferrusola va actuar com a punt clau en tota la trama econòmica del partit convergent. 

Segons els investigadors, no tenen cap dubte en el fet que la família Pujol es va comportar com un vertader «grup criminal» des del primer moment quan van obrir un compte a l'estranger, l'any 1990. Des de llavors, com assenyalen els informes, han anat rebent plusvàlues il·lícites «de formes sistemàtiques i recurrents», les quals provenien «de pràctiques corruptes». Així, han arribat a la conclusió que els diners acumulats per la família Pujol seria d'uns 290 milions d'euros fins al dia d'avui, tot i que fonts policials asseguren que podrien tenir algun petit error pel que fa als efectes de la inflació i, també, amb el canvi de divises.

Jordi Pujol Ferrusola hauria actuat com a punt clau en la trama econòmica del partit convergent | ACN

 

Per altra banda, l'inspector de la UDEF que ha gestionat la investigació i l'elaboració de l'informe, ha volgut declarar que, durant la cerca de testimoniatges, s'han trobat amb «molts testimonis» de persones que no s'atrevien a denunciar el pagament de suborns, ja que es trobaven amenaçats en acabar «morts civilment». Això venia donat perquè els Pujol utilitzaven «l'administració per a dificultar la vida de qui s'oposessin al seu modus vivendi» en el seu dia a dia.

També et pot interessar...